Intellektuelle mobiliserer

Diverse — Drokles on December 14, 2007 at 11:55 pm

Er der et lys i mørket? Fra Berlingske Tidende

Der er en voksende gruppe af højt anerkendte europæiske forfattere, der ser islamismen som den største trussel mod Europa og vore frihedsværdier. Det er forfattere som briterne Salman Rushdie, Ian McEwan og Martin Amis, tyske forfattere som Hans Magnus Enzenberger og Ralph Giordano, hollænderen Leon de Winter, nordmanden Erik Fosnes Hansen, danske Henrik Nordbrandt og bl.a. den svenske forfatter Lars Gustafsson. De udgør endnu en begrænset kreds, men kredsen synes at vokse i antal. I det tyske dagblad Tagesspiegel ser kommentatoren Jens Mühling en ny »falanks« (formation af soldater, red.) af europæiske topforfattere, der har modet til at debattere islamismen og til at forsvare fundamentale europæiske frihedsrettigheder.

En tid lang virkede det, som om Salman Rushdie stod temmelig alene med sin heftige kritik af islamisterne. Allerede efter hans udgivelse af »De sataniske vers« i 1988 fremstod Salman Rushdie som forsvarer af klassiske europæiske værdier, og han kritiserede de muslimske ledere og europæiske muslimer for ikke at tage afstand fra dødstrusler, fanatisme og terror. Han skrev, at hvad islam havde brug for var en dybtgående reform, så der kunne blive plads til tolerance og frihed. Muslimske kredse fortsatte med at se ham som deres hovedfjende, og dødstruslen mod ham er ikke hævet, Rushdie lever i evig angst for modforsøg, og da han i 2006 blev adlet fremprovokerede det atter muslimske kredse til forbitrede udfald mod ham.

Rushdie syntes en tid lang at være en temmelig ensom skikkelse på det litterære parnas, men der synes nu at være stadig flere, der vover at kritisere islamisme og Koranen.Den franske succesforfatter Michel Houellebecq er blandt de fremtrædende islam-kritikere. Houellebecq er en anarkistisk provokatør. Han hader al religion, og han spidder menneskelig smålighed og forstillelse i sine succesromaner, som næsten alle er blevet oversat til dansk. Selvom han er negativ over for alle religioner, er han dog mest nedgørende over for islam og Koranen, som han har kaldt en talentløs bog. Om islam sagde han: »Af alle de åndsvage religioner er islam dog den mest stupide«. Følgen blev, at det største islamistiske trossamfund i Frankrig i 2002 anklagede ham for blasfemi og hev ham i retten. Her blev han pure frifundet og fastholdt sin kritik af både islam og Koranen og sagde til europæisk presse:»Jeg har aldrig udvist den mindste ringeagt for muslimer, men jeg har altid foragtet islam.«

Men man mangler Ole Hyltoft og det er mærkeligt da han mere end nogen anden dansk forfatter har advaret mod islam.

1 Kommentar »

  1. Det har Europas intellektuelle også været længe om.
    Men sent er bedre end aldrig.

    falkeøje

    Comment by falkeøje — December 15, 2007 @ 5:26 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress