Multikultur fører til ekstremisme

Diverse — Drokles on January 9, 2010 at 2:50 pm

Politiken har en typisk vinkel på ekstremisme, nemlig hvorfor er Lars Hedegaard vanvittig og hvad gik der galt. Bevæbnet med forskning til fastslåelse af det banale indleder de således

Det er nærliggende at se Lars Hedegaards ekstreme udtalelser om muslimer som en byld af gammelt had, som bare lå inde i ham og ventede på at bryde igennem den stadigt tyndere hud. Men måske er forklaringen på Hedegaards ekstremisme meget mere foruroligende.

Den amerikanske juraprofessor (og nu højtstående rådgiver i Obama-administrationen) Cass Sunstein har i en række bøger gjort opmærksom på, at ekstremisme kan forårsages af den måde, hvorpå helt normale mennesker opsøger og behandler information.

(…)

Ekkokamre

Gruppepolarisering er eftervist i mange andre sammenhænge. Når grupper af nogenlunde ligesindede diskuterer med hinanden, fungerer de som ekko-kamre. Hvert medlem hører kun små variationer over det, han eller hun mener i forvejen. Starter man med en vis grad af usikkerhed eller tvivl, føler man sig inden længe bekræftet i sit synspunkt, fordi man får fornemmelsen af, at det er almindeligt udbredt. Det samme kan gælde mange andre gruppemedlemmer; de bliver også mere sikre i deres sag. Og så kan man revurdere sit eget synspunkt i lyset af, at man oplever, at mange andre i gruppen er så sikre i deres sag, og følgelig opjustere tiltroen til sit synspunkt. Grupper, der ikke er tilstrækkeligt heterogene, bliver mere ekstreme af at diskutere med hinanden. Trykkefrihedsselskabet er formodentlig et godt eksempel på en gruppe, der udgør et ekkokammer af nogenlunde ligesindede, der bliver mere ekstreme, jo mere de diskuterer med hinanden. Der er mange andre eksempler.

Så må man jo håbe at undersøgelsen har kunnet skelne mellem det at gå i selvsving, som det hed i gamle dage og det at gøre sig sin menings klar konfronteret med en endelig og specifik stillingtagen. Det tidligere salonfähige udtryk til nedgørelse af nationen “Jeg har mere tilfælles med andre akademikere fra grækenland og Kina end med den almindelige dansker” er jo drømmen om ekstremisme i en nøddeskal. Hvor virkelighedsfjernt et sådan ekkokammer vil jeg slet ikke tænke på. Ja, der er nok at tage fat på, hvis man vil lave en artikelserie om at det bare er dynamikker, der driver kunstige uenigheder når nu alle ved at Politiken har ret.

Men nok om det, Hedegaard er ekstremisten på Politiken og ikke det fænomen han beskriver. Og det siger nok noget om, hvor støjende et Ekkokammer Politiken er blevet. For bevæbnet med dette uvurderlige og revolutionerende stykke forskning kunne Politiken jo også se på multikultur, som bærende ide for det moderne samfund, effekten af ghettoer, parallelsamfund, islamiske miljøer omkring moskeer osv. Hvad er jo meningen med at udskille muslimske kvinder i formummelse fra det offentlige rum? Ja i det hele taget at insistere på religiøse klædedragter er at insistere på ekstremismen.

2 Kommentarer »

  1. ”Politikens opgave er: at være organet for den højeste oplysning i det danske folk,” sagde Viggo Hørup, da han stiftede avisen i 1884. Står der på nettet.
    Avisen er vist forladt af de bedst og mest oplyste for længe siden.

    Comment by Peter Buch — January 10, 2010 @ 12:24 am
  2. Ja suk Politiken=Fiktions baseret fiskeindpakning!

    Comment by Karl — January 13, 2010 @ 1:07 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress