Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-settings.php on line 520

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1244

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1442

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/cache.php on line 431

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 31

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Http in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/http.php on line 61

Warning: explode() expects parameter 2 to be string, array given in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-content/plugins/bannage.php on line 15
Monokultur » Sofies Verden


Sofies Verden

Da Sofie var barn legede hun “som oftest fattige gadebørn i Indien eller forældreløse børnehjemsbørn og til fastelavn var vi sigøjner, tiggerpige eller klædt ud som afrikaner”. Det har gjort hende “nysgerrig og interesseret i verden” og “bedre til at navigerer i en mangfoldig og flerkulturel sammenhæng” fortæller hun i indlægget “ER JEG RACIST FORDI JEG GODT KAN LIDE SKIPPERMIX?“, hvor hun ganske klogt advarer mod at “fjerne maskerne fra Skippermixen eller censurerer ord som ’neger’ fra gamle børnebøger” fordi det også vil fjerne nærværet af “Danmarks øvrige kolonisthistorie og rolle som imperialistisk slavehandler”.

En god ven gjorde mig opmærksom på Sofie Viborg Jensen fordi hun havde haft et indlæg i Politiken, som man mindst skal være en hardcore Politikenlæser for at forstå.

Jeg er ikke sikker på, at jeg har lyst til at flytte hjem til Danmark igen, når min uddannelse i Sverige er færdig om et par år.

Jeg har ellers altid drømt om at flytte tilbage til Svendborg, tættere på min familie og mine venner, få børn og måske gå ind i lokalpolitik. Tja, som tingene ser ud nu, kunne jeg nok ikke engang få min kæreste med hjem, hvis jeg ville, for han er nemlig ikkevestlig.

Jeg har ellers altid keret mig om samfundet, jeg har altid været engageret. Jeg læser velfærdspolitik på universitetet, fordi jeg gerne vil gøre en forskel for de svageste i samfundet. Men dansk politik har bogstavlig talt fordrevet mig, radikaliseret mig, frataget mig håbet og lysten til at tage ansvar. Så måske jeg også bare skulle smides ud af landet? Jeg er ikke sikker på, at jeg passer ind længere. Jeg er ikke sikker på, at jeg gider mere.

Er det ikke smukt? Alt der er galt med Danmark skriver nu fra helvedes forgård at hun nu ikke ved om hun også orker at komme tilbage for at fortsætte at ødelægge Danmark når ingen synes at være taknemmelige. Åh, og så noget om racister, hjerterum , vores værdier og et Danmark, der er revet væk under hende.

Ikke at det skal handle om andet end Sofies Verden, men Roald Als illustration skal lige med, da den fløj under radaren efter den famøse tegning af Inger Støjberg der hænger flygtninge på sit juletræ (hvor hun rettere skulle afbilledes, som en der døller danskerne i søvn med store ord, mens hun lukker muslimske terrorister ind i Danmark)

roald-als

Danske politikere udøver direkte og med glæde fysisk vold mod en muslim

Tilbage til Sofies blogunivers, Meningsdanner Mod Diskrimination, hvor hun præsenterer sig således

“Jeg elsker at vende spørgsmål på hovedet og finde alternative vinklinger på komplekse problemstillinger. Jeg beskæftiger mig især med spørgsmål om identitetspolitik og hvidhedsnormer i en post-kolonistisk teoretisk kontekst, men jeg synes også det er vigtigt at diskuterer sådan nogle ting i sin hverdag og kigge ud over teoribøgerne. Jeg elsker at kigge indad og bringe mine egne erfaringer og historier i spil og jeg synes det er vigtigt at forsøge at gøre den offentlige debat mere nuanceret.”

Jamen det er fint at stille spørgsmål, men nogle spørgsmål er bedre end andre. Og det er fint at kunne vende spørgsmål på hovedet, men det er ikke det samme som at vende op og ned på alle ting. Når teoribøgerne handler om identitetspolitik og hvidhedsnormer i en postkolonialistisk kontekst skal man ikke kigge udover, men helt væk. Og man skal kun kigge indad og bringe egne erfaringer og historier i spil, hvis det giver mening - ellers befamler man sig selv på sit studieobjekts bekostning. Og det fører ikke til nogen nuancering af debatten, men til kvindesludder.

I hendes video “En fortælling om at være nysgerrig” finder Sofie sig stående islamisk kønsopdelt i en bank i Gaza.

I denne korte video fortæller jeg om min oplevelse af strukturel sexisme i en bank i Gaza, og om hvor svært det kan være at navigerer i en fremmed kultur. Det er en historie om vigtigheden af at være nysgerrig og still spørgsmål.

Jeg har lige været i Gaza og der havde jeg en lidt besynderlig oplevelse første gang jeg skulle i banken for at hæve en arbejdscheck. Jeg gik derind med min lokale kvindelig kollega, og det er sådan en stor bank, ligesom vi kender det hjemme fra [Øhrm, det udbombede Gaza] og da vi kom derind, der var der ligesom to køer. Den ene kø kun med kvinder og den anden kø kun med mænd. Og vi stiller os så over i den her kvindekø og der er en masse forskellige kvinder, nogle med tørklæder, nogle uden tørklæde og så nogle der er helt dækket til og jeg er umiddelbart den eneste sådan hvide, som er udlænding - ligner det i hvert fald.

Og jo mindre den der kø ovre ved mændene bliver, jo mere tænker jeg bare sådan.. What? altså. Hvorfor skal vi stå herovre? Især fordi receptionisten ovre i den anden kø faktisk også er en kvinde. Og efter tid, hvor man ligesom står - og det virker også som om de andre kvinder synes det er lidt mærkeligt - så overvejer jeg om jeg skal stille mig over i den der kø ovre ved mændene, fordi det vil gå meget hurtigere. Men jeg tænker samtidig, at hvad er det for et signal , at så springer jeg jo på en eller manden måde alle de andre kvinder over og vil det være… For mig, der ender jeg med at blive i køen fordi jeg synes at det var et underligt statement, at så skal jeg, som hvid kvinde, springe hele køen over og så have særbehandling, eller hvad?

Jeg vælger at blive i køen og istedet for så får jeg en helt vildt god snak med min kollega og de andre kvinder om hvorfor er det sådan her. Og vi finder ud af at de synes også det er vildt frustrerende[!], men at der er nogle andre kulturelle normer og nogle andre, sådanøh måder at gøre tingene på. Og det synes jeg var en spændende situation og faktisk så tror jeg at jeg ville gøre det igen på den måde fordi jeg synes at det er vigtigt at være nysgerrig og stille spørgsmål og nogle gange lægge sin egn kulturelle ballast lidt til side og så prøve at forstå det samfund man er en del af. Uden nødvendigvis at synes det er rigtigt så synes jeg i hvert fald at det var en god måde at lære noget på og være nysgerrig på.

Sofie er en typiske venstrefløjser, en velmenende narcissist. For muligvis vil hun gerne afhjælpe et udvalgt, et nøje udvalgt, folks lidelser, men i bund og grund kan hun ikke andet end at bruge dem til at spejle sig selv. Det handler om, hvorledes hun har det med at blive konfronteret med kvindeundertrykkelse, ikke om undertrykkelse. Når det kommer til danskerne vil hun i Politiken dog ikke “lægge sin egn kulturelle ballast lidt til side og så prøve at forstå det samfund man er en del af”, men stempler rask væk forskelbehandling af medborgere og ikke-medborgere som racistisk.

Hun er hurtigt opmærksom på at kønsopdelingen i banken betyder at kvinder diskrimineres med en ringere behandling, men hun bringer sin egen person og sin hvidhed i spil ved at hun potentielt kunne springe over i mændenes kø og hvad er nu det for en følelse? De andre kvinder finder forskelsbehandlingen “vildt frustrerende” og det er deres hverdag. Ja ikke blot det, men forskelsbehandlingen stopper moske ikke for enden af køen. Hvad nu hvis den gennemsyrer samfundet, fra sex til samfund? Og at kvinden er taberen hver gang. At det er således et islamisk samfund ser ud, at det hvad dansk politik præges af i stigende (men alt for lille) grad.

Jeg skærer altid folks ‘øh’ fra når jeg transskriberer for det handler om at gengive folks mening loyalt, men jeg beholdt det ‘øh’, hvor hun taler om “andre kulturelle normer og nogle andre, sådanøh måder at gøre tingene på” fordi jeg kraftigt mistænker hende for, med vilje og forsæt, lige dér at censurere ordet islam. At hun netop undgik det ord, islam, hendes hjerne korrekt og umiddelbart havde stillet først i hendes mund at rulle ud. Så der er et ideologisk aspekt også, i hendes lille historie, der ikke handler om hende selv eller om kønsdiskriminering. Hun beskriver nøjagtigt en normal islamisk adfærd, kønsdiskrimination, og sætter det i direkte og korrekt forbindelse med islamisk tøj, da hun beskriver hvorledes hendes kvindekø er klædt - endda med en beskrivende gestik, hvor hun nævner de “der er helt dækket til”. Og det ideologiske aspekt er det multietniske samfund, som omfatter hendes ikke-vestlige mand. Hun har så at sige parret sig med sine teoribøger og udlever på mikroplan det samfund hun ser ikke kan realiseres, for hun ikke “synes det er rigtigt”, når hun lærer om værdierne i “fremmed kultur”.

Hele hendes nuanceringsprojekt har fuldstændigt frataget hende evnerne til, med Reagans ord, at se, hvad hun ser.

55 Kommentarer »

 1. Tv2 nyheder havde 25. dec. 2015 et indslag om, at unge muslimer i ghettoen Motalavej i Korsør arrangerede julefest m.m.. Der blev også interviewet en rørt SOSU-hjælper Jimmy Jørgensen, der var initiativtager til julearrangementet. Men der er 2 ting, man umiddelbart lagde mærke til:

  (1) Der var ingen kvinder med til dette muslimske julearrangement. Af børn var drengene altdominerende foran kameraet, og det var en dreng, der blev filmet, da han fik en julegave. Så man godt efter, var der et mindretal af helt unge piger med, men de sad samlet helt for sig selv nede i det bageste hjørne, de fleste allerede stramt tildækkede i sort. Den normale islamiske adfærd, kønsdiskrimineringen, skreg til himlen under hele indslaget, men ingen journalister - heller ikke kvindelige - tog notits af det. Specielt interessant var det, at det var en dansk, kvindelig studievært, der præsenterede indslaget, og herved blev det et supplerende eksempel på, at ellers forventede kvinde-fremmende kvinder er fuldstændigt frataget deres evner til at se, hvad de ser, når de møder ikke-europæiske kultur – selv på deres hjemmebane.

  (2) Det blev understeget, at det ikke var en religiøs fest, men blev holdt for at fremme integrationen og viljen til at være en del af fællesskabet (i.e. Danmark). Alligevel var fraværet af danskere og specielt danske kvinder slående, men ok, de var givet optaget af deres egen danske julefest. Men der manglede i høj grad en forklaring på, at de ellers så stålsatte religiøse muslimer holdt en ikke-religiøs fest. Vi manglede sådan religionshistoriker Jakob Skovgaard-Petersen til at forklare, at selvom han mener, at Maria (Mariam) er koranens vigtigste kvindeskikkelse, så var hun helt fraværende til de ellers så religiøse muslimers julefest. Og selvom Jesus (Isa) kun er en menneskelig profet i islam, så skulle Jesus være en af de 5-6 vigtigste profeter af de 25 profeter, der er nævnt i Koranen. Alligevel havde julens tema om Jesus-barnets fødsel overhovedet ingen betydning for de nissehue-bærende muslimer til deres julearrangement. For en kulturradikal kunne det ikke være bedre, men når muslimer omdanner julefesten til en ikke-religiøs fest, er det snarere et ildevarslende signal (jf. ”Glædelig Jul fra mere end et overdrev” nedenfor).

  Comment by traveler — December 26, 2015 @ 2:53 pm
 2. Fantastisk.

  Comment by Drokles — December 27, 2015 @ 1:39 am
 3. Var det dette indslag?

  http://nyhederne.tv2.dk/2015-12-25-unge-muslimer-med-nissehuer-arrangerede-julefest-i-ghettoen

  Comment by Drokles — December 27, 2015 @ 3:38 am
 4. Jeg håber aldrig Sofie vender tilbage til Danmark. Og vedr. TV2-udsendelsn, hvis muslimerne arrangerede en julefest, så virker det også mærkeligt at initiativtageren hed Jimmy Jørgensen og ikke Muhammed Jihad eller lignende.

  Comment by Phil — December 27, 2015 @ 10:13 am
 5. I Danmark havde hun øjeblikkeligt skiftet kø og konfronteret de danske røvhuller i mændenes kø og dermed slået et slag for det svage køn. Men i de dovne lande kan man risikere hvad som helst ved den slags overspring, så det gør den nysgerrige iagttager ikke. Nej her lider man og tager hensyn til kulturforskelle(sic).
  “…fordi jeg gerne vil gøre en forskel for de svageste i samfundet. Men dansk politik har bogstavlig talt fordrevet mig, radikaliseret mig, frataget mig håbet og lysten til at tage ansvar.”
  Tage ansvar sålænge det ikke koster. Hykleri og fejhed er hvad det er.

  Comment by Fairness — December 28, 2015 @ 2:17 am
 6. I really wanted to send a quick comment in order to say thanks to you for all of the marvelous secrets you are sharing at this website. My time intensive internet lookup has at the end been paid with beneficial ideas to go over with my relatives. I would assume that many of us readers are definitely fortunate to exist in a remarkable place with so many marvellous individuals with useful concepts. I feel quite blessed to have used your webpages and look forward to really more amazing times reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

  Comment by golden goose usa — April 10, 2023 @ 7:44 am
 7. I happen to be writing to make you know what a awesome experience my wife’s girl gained reading the blog. She discovered a wide variety of pieces, including what it is like to possess a wonderful coaching spirit to have folks without difficulty know precisely chosen tricky things. You really surpassed visitors’ desires. I appreciate you for delivering the precious, trusted, edifying and also easy guidance on that topic to Ethel.

  Comment by supreme outlet — April 11, 2023 @ 3:32 am
 8. I enjoy you because of your own effort on this website. Ellie delights in engaging in investigation and it is obvious why. My spouse and i notice all regarding the compelling medium you present good techniques on this web blog and as well improve participation from the others on this topic so our favorite princess is undoubtedly discovering a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. Your doing a wonderful job.

  Comment by hermes outlet online — April 11, 2023 @ 11:16 pm
 9. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing subject with ur rss . Don? know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  Comment by golden goose — April 12, 2023 @ 3:55 pm
 10. I happen to be writing to let you understand of the exceptional encounter my cousin’s princess developed browsing your web page. She discovered a lot of pieces, including what it’s like to possess an incredible coaching mindset to make other individuals just master certain advanced topics. You undoubtedly exceeded her expectations. Thank you for showing those invaluable, healthy, edifying as well as fun thoughts on this topic to Lizeth.

  Comment by fear of god hoodie — April 12, 2023 @ 7:26 pm
 11. I’m also writing to make you understand what a fabulous discovery my princess enjoyed using your blog. She came to find several pieces, most notably how it is like to have an ideal helping heart to let the mediocre ones effortlessly have an understanding of certain very confusing things. You actually surpassed our desires. Many thanks for giving such beneficial, healthy, revealing and in addition unique tips on this topic to Ethel.

  Comment by fear of god essentials hoodie — April 13, 2023 @ 2:05 pm
 12. My wife and i felt so cheerful Chris could carry out his investigations using the ideas he discovered in your web pages. It is now and again perplexing to just find yourself giving out helpful tips which a number of people may have been selling. Therefore we fully grasp we have got you to appreciate for this. The entire illustrations you have made, the simple website navigation, the relationships your site help foster - it is all exceptional, and it’s really letting our son and the family feel that that matter is excellent, which is tremendously fundamental. Thank you for the whole thing!

  Comment by palm angels outlet — April 15, 2023 @ 5:51 am
 13. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out somebody with some unique thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that’s needed on the web, somebody with a little originality. helpful job for bringing something new to the internet!

  Comment by pink golden goose sneakers — April 15, 2023 @ 8:45 am
 14. I am glad for commenting to make you understand what a terrific experience my princess obtained studying the blog. She figured out several things, which include how it is like to have an awesome giving nature to let many more smoothly learn some complicated topics. You undoubtedly exceeded my desires. Thank you for delivering those warm and friendly, safe, edifying and also easy tips about the topic to Ethel.

  Comment by yeezy 500 blush — April 16, 2023 @ 11:13 pm
 15. I and also my guys were following the best helpful tips on your web site while before long I got a horrible feeling I never expressed respect to the blog owner for those tips. Most of the boys happened to be as a result glad to read all of them and already have in reality been tapping into those things. We appreciate you simply being indeed helpful as well as for having this kind of important guides most people are really needing to discover. Our own honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

  Comment by supreme outlet — April 17, 2023 @ 7:31 pm
 16. I want to voice my gratitude for your kind-heartedness supporting all those that require assistance with in this concept. Your personal dedication to passing the solution across ended up being especially significant and has without exception helped folks like me to attain their aims. Your entire useful useful information indicates a lot to me and additionally to my fellow workers. Best wishes; from each one of us.

  Comment by jordans — April 19, 2023 @ 8:39 am
 17. I actually wanted to jot down a brief remark in order to thank you for all the remarkable tips and tricks you are placing on this website. My long internet lookup has finally been paid with reasonable ideas to go over with my two friends. I would believe that many of us readers actually are definitely fortunate to be in a perfect website with very many special people with useful methods. I feel very blessed to have discovered your entire website page and look forward to really more cool minutes reading here. Thanks once again for all the details.

  Comment by goyard online store — April 20, 2023 @ 4:02 am
 18. I just wanted to type a brief word so as to thank you for those lovely techniques you are sharing at this site. My time intensive internet lookup has now been compensated with really good know-how to go over with my co-workers. I ‘d express that most of us visitors are truly endowed to be in a really good network with very many perfect professionals with helpful strategies. I feel extremely blessed to have encountered your entire webpages and look forward to so many more pleasurable moments reading here. Thanks once more for all the details.

  Comment by alexander mcqueen shoes — April 20, 2023 @ 8:40 pm
 19. Your home is valueble for me. Thanks!?

  Comment by golden goose stardan — April 21, 2023 @ 2:31 pm
 20. I’m just commenting to make you be aware of of the extraordinary experience my wife’s child developed reading through your web page. She realized so many details, which include what it is like to possess a very effective helping mood to make many others easily understand a variety of hard to do matters. You really did more than visitors’ expectations. I appreciate you for providing those useful, trusted, informative and even unique tips on that topic to Evelyn.

  Comment by yeezy boost 350 — April 22, 2023 @ 1:32 am
 21. I and also my buddies happened to be reading the excellent secrets from your web site then instantly got a terrible suspicion I had not thanked the website owner for them. Most of the people are already as a consequence joyful to study all of them and have now clearly been using these things. I appreciate you for simply being so thoughtful and also for having such outstanding issues millions of individuals are really eager to discover. Our sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

  Comment by bape outlet — April 29, 2023 @ 1:24 am
 22. Thank you for all of your effort on this web page. My mom enjoys getting into internet research and it’s easy to see why. Many of us know all of the lively method you produce both interesting and useful tricks on the website and as well invigorate participation from other individuals on that subject matter plus our favorite child is truly learning a lot of things. Have fun with the rest of the year. You’re the one doing a powerful job.

  Comment by golden goose sale — May 3, 2023 @ 5:10 am
 23. This really answered my downside, thank you!

  Comment by golden goose store — May 3, 2023 @ 10:49 am
 24. I and my buddies were found to be digesting the good tips located on your web site and before long came up with a terrible feeling I never expressed respect to the blog owner for those strategies. My young men were definitely certainly excited to learn them and now have absolutely been tapping into those things. We appreciate you actually being quite thoughtful and for deciding on this kind of incredible subject matter most people are really desperate to learn about. My honest apologies for not saying thanks to earlier.

  Comment by bape shoes — May 3, 2023 @ 7:38 pm
 25. I simply wished to say thanks once more. I do not know the things that I would have carried out in the absence of the entire ways shared by you concerning this topic. Entirely was a very alarming circumstance for me personally, however , finding out a expert avenue you solved that made me to weep with joy. Now i’m happy for the support and sincerely hope you recognize what a great job you happen to be carrying out instructing the rest with the aid of your webpage. I am certain you haven’t come across any of us.

  Comment by jordan shoes — May 4, 2023 @ 8:47 am
 26. I have to express some thanks to you for rescuing me from this type of problem. After browsing through the the net and getting techniques that were not pleasant, I figured my entire life was done. Being alive without the approaches to the difficulties you’ve solved through your entire report is a crucial case, and ones which might have adversely affected my career if I had not discovered your website. Your own personal competence and kindness in handling all the stuff was crucial. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. I’m able to at this time look forward to my future. Thanks for your time very much for this skilled and results-oriented guide. I won’t be reluctant to recommend your blog to any person who needs to have tips about this topic.

  Comment by a bathing ape — May 4, 2023 @ 11:00 pm
 27. My wife and i ended up being absolutely excited when Edward managed to carry out his reports via the precious recommendations he got through the blog. It’s not at all simplistic to simply always be making a gift of secrets which often other people may have been trying to sell. And now we already know we’ve got the website owner to be grateful to for this. The illustrations you made, the straightforward website menu, the friendships you will make it possible to create - it’s everything excellent, and it is aiding our son and our family believe that this theme is brilliant, and that is seriously indispensable. Many thanks for the whole thing!

  Comment by off white — May 5, 2023 @ 12:19 pm
 28. I in addition to my buddies happened to be viewing the excellent thoughts on the blog then then I had an awful suspicion I never expressed respect to the web site owner for those secrets. The guys were definitely for this reason excited to study them and now have without a doubt been enjoying them. Appreciate your getting quite accommodating and also for pick out varieties of essential information millions of individuals are really desirous to discover. My personal honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

  Comment by jordan shoes — May 6, 2023 @ 2:26 am
 29. My husband and i got happy when Michael managed to deal with his preliminary research using the ideas he made when using the web site. It is now and again perplexing to just always be offering information men and women have been trying to sell. And now we remember we now have the blog owner to be grateful to because of that. The main explanations you have made, the easy blog navigation, the friendships your site help engender - it is many great, and it’s letting our son in addition to the family feel that that matter is satisfying, which is certainly exceptionally important. Many thanks for all!

  Comment by yeezy — May 6, 2023 @ 4:16 pm
 30. I precisely desired to say thanks again. I’m not certain the things I would have worked on in the absence of those strategies discussed by you over such field. It had been a very fearsome situation in my position, however , witnessing the very well-written style you solved that took me to jump over delight. I will be grateful for the assistance and believe you realize what a great job you happen to be doing teaching people today by way of your webblog. Most likely you haven’t got to know any of us.

  Comment by nike sb — May 7, 2023 @ 5:52 am
 31. I simply desired to thank you so much all over again. I am not sure the things that I would have handled in the absence of the type of aspects contributed by you over my area of interest. It actually was a real frightening concern in my opinion, however , taking note of a specialised fashion you treated the issue forced me to weep with gladness. I’m just happier for your support and even have high hopes you find out what a great job that you’re accomplishing training many others through a blog. Most probably you have never met all of us.

  Comment by kyrie shoes — May 8, 2023 @ 9:30 am
 32. Needed to send you one tiny word so as to thank you so much over again regarding the nice information you have featured on this website. This has been simply unbelievably generous of people like you to convey unhampered all that some people might have marketed for an electronic book to make some money for their own end, specifically since you might have done it if you wanted. These inspiring ideas as well acted to be a great way to understand that the rest have the identical passion much like my own to know way more when considering this issue. I think there are thousands of more fun opportunities ahead for many who see your blog post.

  Comment by bape — May 8, 2023 @ 11:11 pm
 33. I wish to get across my respect for your kind-heartedness supporting those who actually need guidance on your issue. Your personal commitment to getting the message all-around became quite insightful and has all the time encouraged those much like me to get to their goals. The invaluable facts indicates so much a person like me and somewhat more to my colleagues. With thanks; from everyone of us.

  Comment by russell westbrook shoes — May 9, 2023 @ 12:28 pm
 34. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to find anyone with some authentic thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that’s needed on the net, someone with a little originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

  Comment by golden goose dupes — May 9, 2023 @ 5:08 pm
 35. My spouse and i have been fortunate that Albert could complete his reports using the precious recommendations he was given from your own web page. It’s not at all simplistic just to choose to be giving away guidance that most people might have been making money from. Therefore we do understand we now have the writer to thank for that. All the illustrations you have made, the simple web site navigation, the relationships you make it possible to instill - it’s got most fabulous, and it’s leading our son and us imagine that the idea is thrilling, and that’s exceptionally vital. Many thanks for the whole thing!

  Comment by kd shoes — May 12, 2023 @ 9:44 am
 36. Thanks a lot for providing individuals with an exceptionally spectacular opportunity to discover important secrets from here. It’s always so beneficial and as well , jam-packed with fun for me personally and my office acquaintances to search your website really 3 times weekly to read the latest guides you will have. Not to mention, I am always happy considering the gorgeous tricks you serve. Certain 2 tips in this posting are absolutely the most efficient we have ever had.

  Comment by off white outlet — May 13, 2023 @ 4:39 pm
 37. I precisely wished to appreciate you again. I do not know the things I could possibly have carried out in the absence of the tips and hints shared by you on such a question. It actually was the distressing circumstance in my view, nevertheless understanding this expert technique you managed that made me to jump for delight. Extremely happier for your support and even expect you know what a powerful job that you’re accomplishing educating others through the use of your websites. More than likely you’ve never met all of us.

  Comment by kyrie irving shoes — May 16, 2023 @ 12:40 am
 38. I must show my gratitude for your kindness for all those that have the need for help with that study. Your special dedication to passing the message along turned out to be remarkably advantageous and has in most cases empowered somebody like me to realize their targets. Your personal warm and helpful suggestions means this much a person like me and far more to my office colleagues. Thank you; from everyone of us.

  Comment by off white jordan — May 17, 2023 @ 1:11 am
 39. I am glad for writing to make you understand of the perfect encounter my cousin’s child developed reading your web page. She mastered too many things, not to mention what it’s like to possess an ideal giving spirit to let certain people with no trouble master specific extremely tough matters. You truly exceeded readers’ expected results. Thank you for offering the helpful, healthy, revealing and as well as fun thoughts on that topic to Mary.

  Comment by cheap jordans — May 18, 2023 @ 12:41 am
 40. Thank you so much for giving everyone an extraordinarily nice chance to read from this blog. It’s always very beneficial and also stuffed with fun for me and my office co-workers to visit your web site not less than thrice in 7 days to find out the new guides you will have. Not to mention, I’m so usually fulfilled considering the spectacular creative concepts you serve. Certain 2 tips in this post are essentially the most impressive I’ve had.

  Comment by hermes bag — May 19, 2023 @ 12:09 am
 41. I and also my guys have already been reading the great advice found on your web site and before long came up with an awful suspicion I had not thanked the website owner for those tips. The ladies happened to be consequently warmed to learn them and have now actually been having fun with them. Thank you for genuinely so accommodating and then for figuring out varieties of very good subjects most people are really needing to learn about. My personal honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

  Comment by off white outlet — May 20, 2023 @ 12:50 am
 42. I intended to write you a very little observation to help say thank you over again for the striking methods you have shared above. It is really remarkably open-handed of you to present freely what a lot of people might have marketed for an e-book to generate some cash for themselves, especially seeing that you might well have tried it if you wanted. Those pointers in addition served like a great way to recognize that other people online have a similar keenness similar to my own to know the truth good deal more when considering this condition. Certainly there are several more enjoyable situations in the future for folks who look over your blog post.

  Comment by golden goose — May 22, 2023 @ 3:02 am
 43. I definitely wanted to send a word so as to say thanks to you for all the marvelous concepts you are placing on this site. My extensive internet look up has now been recognized with incredibly good content to talk about with my family and friends. I ‘d state that that many of us site visitors actually are unequivocally endowed to live in a superb website with so many awesome professionals with interesting secrets. I feel truly blessed to have seen your website and look forward to really more thrilling moments reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

  Comment by supreme clothing — May 26, 2023 @ 8:25 am
 44. I’m also commenting to make you know of the exceptional encounter our princess had using the blog. She discovered a lot of issues, with the inclusion of how it is like to have a very effective teaching mindset to have the mediocre ones effortlessly completely grasp some grueling subject areas. You truly surpassed our own expectations. Many thanks for imparting the informative, trustworthy, revealing as well as unique thoughts on the topic to Tanya.

  Comment by gap yeezy — May 27, 2023 @ 11:06 am
 45. Needed to compose you a little bit of word just to thank you so much yet again about the beautiful methods you have documented on this page. This has been quite incredibly generous with you to give publicly what numerous people could have supplied as an e-book to make some cash on their own, chiefly considering the fact that you might have done it if you ever decided. The principles in addition acted like the good way to be sure that other people have the same eagerness just as my personal own to grasp a good deal more in terms of this issue. I’m certain there are lots of more pleasurable moments up front for those who see your blog post.

  Comment by fear of god hoodie — May 28, 2023 @ 1:37 pm
 46. I’m writing to make you be aware of what a helpful encounter my friend’s princess experienced visiting your web page. She came to find so many issues, most notably what it’s like to have a great helping style to make many people easily fully grasp specific tricky things. You undoubtedly did more than my expected results. Thanks for supplying those beneficial, safe, informative and also unique thoughts on that topic to Mary.

  Comment by hermes belt — May 29, 2023 @ 4:56 pm
 47. Thank you a lot for providing individuals with an extremely brilliant chance to read from here. It’s usually so fantastic and full of amusement for me personally and my office colleagues to visit the blog at the very least three times a week to see the latest items you will have. Not to mention, I am just usually impressed for the attractive ideas you serve. Certain two facts in this posting are certainly the most effective we have all ever had.

  Comment by air jordan — May 31, 2023 @ 4:21 pm
 48. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily spectacular possiblity to read in detail from here. It can be so sweet and also stuffed with a great time for me and my office friends to search your web site more than thrice weekly to learn the new items you have. And definitely, I am just actually amazed with your impressive hints you give. Some 1 tips in this post are ultimately the most effective we have had.

  Comment by kyrie 7 shoes — June 3, 2023 @ 9:31 pm
 49. I precisely wanted to say thanks all over again. I’m not certain the things that I would have implemented in the absence of these creative ideas shown by you over my question. It absolutely was a very depressing condition in my position, however , coming across this specialised way you processed it took me to jump with happiness. I’m happy for your work and have high hopes you realize what a great job you were carrying out educating the others by way of your website. I am certain you’ve never come across all of us.

  Comment by curry shoes — June 6, 2023 @ 1:03 am
 50. I and also my friends have already been reading the excellent items on the website then at once came up with an awful feeling I never thanked the blog owner for those secrets. Most of the women had been consequently very interested to study them and have now in actuality been tapping into them. Appreciation for genuinely very considerate and for choosing some quality issues most people are really desperate to discover. My very own honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

  Comment by palm angels — June 7, 2023 @ 3:34 am
 51. I intended to post you the little bit of note to say thanks the moment again on the awesome thoughts you’ve shown here. It was pretty open-handed with you to provide unreservedly what exactly a few individuals could have marketed for an e-book to generate some money on their own, especially now that you could possibly have tried it if you wanted. These pointers likewise worked to become a easy way to be aware that the rest have the identical dream just as my own to know the truth significantly more with respect to this condition. I think there are many more pleasant moments ahead for many who look over your website.

  Comment by yeezy — June 15, 2023 @ 4:04 am
 52. I want to get across my affection for your kindness supporting persons who require guidance on this one concern. Your real dedication to getting the solution all-around became astonishingly invaluable and has specifically encouraged some individuals much like me to get to their dreams. Your amazing useful key points implies this much to me and much more to my fellow workers. Many thanks; from everyone of us.

  Comment by bape t shirt — June 17, 2023 @ 11:32 am
 53. A lot of thanks for every one of your effort on this web page. My daughter really loves doing internet research and it is simple to grasp why. A number of us notice all of the powerful medium you produce sensible strategies via this website and therefore foster contribution from other people on the issue so our girl is without question discovering a lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You have been performing a really great job.

  Comment by off white outlet — June 19, 2023 @ 6:46 pm
 54. I wanted to create you the tiny observation just to give many thanks yet again on the fantastic tricks you’ve shared at this time. It is really shockingly open-handed with you to provide unhampered precisely what most of us might have offered for sale for an e book to end up making some cash for themselves, particularly now that you could possibly have done it if you wanted. These secrets as well worked as the fantastic way to be sure that the rest have the identical dream just like my personal own to find out more with regards to this condition. I am sure there are several more fun sessions up front for those who view your site.

  Comment by kyrie shoes — June 22, 2023 @ 11:14 pm
 55. Your ability to distill complex concepts into enjoy readingable content is admirable.

  Comment by Glass shop near 28250 — March 23, 2024 @ 3:56 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress