Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-settings.php on line 520

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-settings.php on line 535

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-settings.php on line 542

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-settings.php on line 578

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1244

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1442

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/cache.php on line 431

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 31

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Http in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-includes/http.php on line 61

Warning: explode() expects parameter 2 to be string, array given in /var/www/monokultur.dk/public_html/wp-content/plugins/bannage.php on line 15
Monokultur » Håbet for en klimakatastrofe svinder


Håbet for en klimakatastrofe svinder

Akademia, FN, Globalisering, Grøn energi, Politik, Pressen, miljø — Drokles on March 1, 2013 at 8:59 am

Den generelle stemning, konsensus kunne man vel kalde det, blandt verdens folkeslag for en snarlig klimakatastrofe ser ud til at være stærkt aftagende. Globescan meddeler at interessen for miljøet generelt tager et dyk i disse år

Environmental concerns among citizens around the world have been falling since 2009 and have now reached twenty-year lows, according to a multi-country GlobeScan poll.

(…)

Climate change is the only exception, where concern was lower from 1998 to 2003 than it is now. Concern about air and water pollution, as well as biodiversity, is significantly below where it was even in the 1990s. Many of the sharpest falls have taken place in the past two years.

The perceived seriousness of climate change has fallen particularly sharply since the unsuccessful UN Climate Summit in Copenhagen in December 2009. Climate concern dropped first in industrialized countries, but this year’s figures show that concern has now fallen in major developing economies such as Brazil and China as well.

skc3a6rmbillede-2013-02-28-kl-183800

Det er nok også krisen der kradser og tvinger folk til at koncentrere sig om virkelighedens prosaiske problemer. Men med til historien hører også det tåbelige budskab om undergang i sig selv. De færreste kan forholde sig til fortællingen om at gennemsnitstemperaturen stiger nogle grader over niveauet fra før industrialiseringen. Her i Danmark svinger temperaturen gerne 55 grader Celcius hvert halve år. Og når så temperaturen ikke steget de seneste 17 år hæmmer følelsen det af en ukontrollabel udvikling. Derfor griber man til en masse små sidefortællinger om de katastrofale konsekvenser for at gøre rædslerne levende for de små mennesker, hvis tillid man desværre stadigt grundet det ulykkelige demokrati er nødt til at vinde.

Men man skal kende træet på dets frugter og de små gyserfortællinger bringer kun en kortlivet forskrækkelse som efterhånden bliver afløst af grin og siden skuldertræk. Som f.eks. historien om hvorledes klimaforandringer truer morgenkaffen, som Watts Up With That ironiserer over MSN News ildevarslende historie

A cup of morning coffee could be much harder to find, and much more expensive, before the century is out thanks to climate change and the possible extinction of wild Arabica beans.

That’s the warning behind a new study by U.K. and Ethiopian researchers who say the beans that go into 70 per cent of the world’s coffee could be wiped out by 2080.

Researchers at the Royal Botanic Gardens in Kew and the Environment and Coffee Forest Forum in Addis Ababa, Ethiopia looked at how climate change might make some land unsuitable for Arabica plants, which are highly vulnerable to temperature change and other dangers including pests and disease.

They came up with a best-case scenario that predicts a 38 per cent reduction in land capable of yielding Arabica by 2080. The worst-case scenario puts the loss at between 90 per cent and 100 per cent.

There is a “high risk of extinction” says the study, which was published this week in the academic journal Plos One.

Hver dag er 1. april når man læser om klimaet, selv om det ikke er sjovt at spøge med folks helbred, som klimatalsmand George Luber for det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention gør

Climate change threatens polar bears and is rapidly melting Arctic ice, but the effect it is already having on people’s health is what might cause them to take action, a federal official said Tuesday.

Global warming has caused more severe heat waves, increased pollen counts and lengthened allergy seasons, said George Luber, associate director for climate change at the Centers for Disease Control and Prevention, during a webinar presented by the The Ohio State University Climate Change Outreach Team on Tuesday.

And the effects will only get worse in the future, as temperatures in the Midwest alone could increase 5.6 to 8.5 degrees by the end of this century, he said.

“We should be promoting climate action for people’s sake,” he said.

Kom ihu den seneste tids historier med overbelægning på danske hospitaler fordi vinteren blot er værre for folks helbred end sommeren. Det har vist noget at gøre med kulden. Og for lige at korrigere for den ofte luftede bekymring for bestanden af isbamser, så giver Polar Bear Science 10 gode grunde til at lade være.

Men tilbage til undergangen. En flok amerikanske generaler, politikere og embedsmænd på tværs af partierne (dem begge to) advarer om at folk vil flygte i millionvis når de løber tør for is - eller noget i den retning. Det skriver Responding to Climate Change

“We, the undersigned Republicans, Democrats and Independents, implore US policymakers to support American security and global stability by addressing the risks of climate change in vulnerable nations. Their plight is our fight; their problems are our problems,” it says.

“Without precautionary measures, climate change impacts abroad could spur mass migrations, influence civil conflict and ultimately lead to a more unpredictable world.

“In fact, we may already be seeing signs of this as vulnerable communities in some of the most fragile and conflict-ridden states are increasingly displaced by floods, droughts and other natural disasters.”

(…)

“If we have difficulty figuring out how to deal with immigration today, look at the prospects for the glacial retreats in the Andes,” said R. James Woolsey, former head of the CIA, at an event to launch the letter.

“The glaciers are not doing well…If that starts to go away, we will have millions upon millions of southern neighbours hungry, thirsty, with crops failing and looking for some place in the world they can go,” he said.

Hvis man læser Guardian kan man måske finde et åndeligt slægtskab mellem ovenstående vrøvl og præ-menneskeretsforkæmpere

In the abolitionists’ fight for what they knew to be true, I saw deep parallels with the work of modern leaders fighting for action on climate change. I’m thinking of brave activists such as Bill McKibben, who gathered 50,000 people last week to march on Washington, scientists such as Jim Hansen and Michael Mann, and many other leaders in politics, business, and civil society. The metaphor of slavery to climate change is not perfect. But there’s a strong sense of déjà vu about the people working for change, their uphill battles, the arguments they face and, unfortunately, how long it takes them to win.

Nej, metaforen er vist ikke helt perfekt. Den hænger dels på at Rom, som så meget andet, ikke blev bygget på en dag

The foundations of climate science go back more than 100 years, and carbon dioxide measurements began at the Mauna Loa Observatory in 1956. But the real climate movement probably started 25 years ago when the Intergovernmental Panel on Climate Change began.

Given the 40-year march to a constitutional amendment on slavery, it’s not surprising that we don’t have a global price on carbon yet. Especially when the forces arrayed against climate action put up significant roadblocks – hurdles that look and sound really familiar.

Og dels på ren idioti

There were many supposed arguments against abolition. The most absurd ideas generally were about not rocking the boat: ideas such as “slavery is natural and has always existed,” or the enervating idea that it’s impractical to change such a big system. On energy and climate, the status quo pitch goes like this: “We’ve relied on these fuels for so long and will for a long time to come.”

Således retfærdigjort er der jo ikke langt til at forlange et diktatur af “the just and wise“, som akademikere jo gerne gør.  The New Nostradamus of the North har læst professor David Shearmans og økofilosoffen Joseph Wayne Smiths bog The Climate Change Challange and the Failure of Democracy

We have known about these impending problems for several decades.  Each year the certainty of the science has increased, yet we have failed to act  appropriately to the threat. We have analyzed the reasons for this indolence.  This understanding will lead you to ask yourself if Western civilization can  survive in its present state of prosperity, health, and well-being, or will it  soon suffer the fate of all previous civilizations—to become a mere page in  history?

We will demand from you the reader, far more than your comprehension  of the consequences of climate change and the workings of democracy. You  will need to examine the limits of your introspection and the motivation  bestowed upon you by biology and culture. The questions to be asked are  dif?cult. You have a commitment to your children, but are you committed  to the well-being of future generations and those you may never see, such as your great-grandchildren? If so are you prepared to change your lifestyle  now? Are you prepared to see society and its governance change if this is a  necessary solution? -

Chapters 6 and 7 demonstrate that the inherent failures of  democracy that have lead to the environmental crisis also operate in many  other spheres of society. They are inherent to the operation of democracy.  Furthermore, we come to share Plato’s conclusion that democracy is inherently contradictory and leads naturally to authoritarianism.

In chapters 8 and 9 we argue that authoritarianism is the natural state of  humanity, and it may be better to choose our elites rather than have them  imposed. Indeed Plato, on seeing the sequelae of democracy’s birth, observed that it is better that the just and wise should rule unwillingly, rather  than those who actually want power should have it. We analyze authoritarian structures and their operation ranging from the medical intensive care  unit and the Roman Catholic Church to corporatism with the conclusion  that the crisis is best countered by developing authoritarian government  using some of the fabric of these existing structures. The education and  values of the new “elite warrior leadership” who will battle for the future  of the earth is described.

De burde hellere skrive om The Failure of and Old Idiot Sir Ranulph Fiennes, der ville krydse Antarktis om vinteren for at “draw attention to global warming“. Hans forsøg blev ikke hindret af hedeslag eller pollenallergi, skriver Washington Post

British explorer Ranulph Fiennes on Monday pulled out of an expedition to cross Antarctica during the region’s winter after developing frostbite — a bitter disappointment for an adventurer who had spent years preparing for one of the last great polar challenges.

Hvis han havde krydset Ækvator, kunne han have siddet med åben kaleche i skjorteærmer og drukket champagnecocktails hele vejen. Det er ikke overbevisende at frygte for at Jordens mest livløse sted bliver let tilgængeligt.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress