Modsigende forudsigelser laver kompromis med virkeligheden

Diverse — Drokles on October 4, 2012 at 10:28 am

I forrige måned kunne man i bl.a. University of Arizona News læse noget mildt sagt kontra-intuitivt: Computer-simuleringer bliver mere præcise jo længere ud i fremtiden de skal spå!

Climate-prediction models show skills in forecasting climate trends over time spans of greater than 30 years and at the geographical scale of continents, but they deteriorate when applied to shorter time frames and smaller geographical regions, a new study has found.

Published in the Journal of Geophysical Research-Atmospheres, the study is one of the first to systematically address a longstanding, fundamental question asked not only by climate scientists and weather forecasters, but the public as well: How good are Earth system models at predicting the surface air temperature trend at different geographical and time scales?

Xubin Zeng, a professor in the University of Arizona department of atmospheric sciences who leads a research group evaluating and developing climate models, said the goal of the study was to bridge the communities of climate scientists and weather forecasters, who sometimes disagree with respect to climate change.

According to Zeng, who directs the UA Climate Dynamics and Hydrometeorology Center, the weather forecasting community has demonstrated skill and progress in predicting the weather up to about two weeks into the future, whereas the track record has remained less clear in the climate science community tasked with identifying long-term trends for the global climate.

Når ”the goal of the study was to bridge the communities of climate scientists” er der selvfølgelig ikke tale om videnskab, men om et politisk stykke arbejde med et bestilt resultat, der skal give kritikere af klimamodeller en indrømmelse mod at få fred. Kritikerne har nemlig peget på den stadigt tydeligere diskrepans mellem modellernes projektioner og virkelighedens udvikling og modelbyggerne tvinges derfor til at indrømme at ”when it comes to predicting the climate for a certain area over the next 10 or 20 years, our models can’t do it” og kritikernes argumenter derfor er ”valid to a certain degree“. Klimaangste personer kan altså ånde lettet op, nu et kompromis mellem virkeligheden og teorien er klappet af i porten, katastrofen står stadig sikkert men uklart i horisonten - 360 måneder længere ude i horisonten for at være mere præcis. Eller er det 50 måneder? For andre angste spåmænd har nemlig ingen problemer med at spå sikkert om fremtiden på den korte bane under de 30 år fortæller Guardian

Monday 1 October marks the halfway point in a 100-month countdown to a game of climate roulette.

On a very conservative estimate, 50 months from now, the dice become loaded against us in terms of keeping under a 2C temperature rise. This level matters because beyond it an environmental “domino effect” is likely to operate. In a volatile and unpredictable dynamic, things like melting ice, and the release of carbon from the planet’s surface are set to feed off each other, accelerating and reinforcing the warming effect.

The time frame follows an estimate of risk of rising greenhouse gas concentrations from the world’s leading authority on climate change, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), that passed a certain point, it will no longer be “likely” that we stay the right side of the line. Some consider even a 2C rise too much, but...[Yadi, yadi, yada]

Øvkæææy. Åbenbart er der konsensus om at det både er muligt med måneders nøjagtighed og umuligt med års nøjagtighed at forudsige klimaet på mellemkort sigt. Så lad os da dvæle lidt med den projektion, som klima alarmismens grand old man, NASA’s James Hansen, fabrikerede i 1988, da han overbeviste kongressen om klimasituationens graverende alvor. Som man kan se af projektionen fra 1988 her i 2012 på sit 24′ende år er virkelighedens varmestigning håbløst bagefter. Men dette er kun fordi projektioner er helt ude i skoven indtil de fylder 30, hvor de så sidder lige i skabet

hansen_1988

Tegnet ind med lilla og barnlig hånd er udviklingen de næste 4 år, de stille 50 måneder før det stensikre  tipping point of no return, efterfulgt af en hård spurt, hvor virkeligheden i 2018 vil indhente de mål som Hansen og klimapanelet har sat for klimaet - præcis 30 år på spådagen. Now’s the time to act!

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress