Islam gået bag om ramadansen

Diverse, islam — Sobieski on September 14, 2007 at 11:09 am

Er det mig eller falder ramadanen tidligere i år? (ba da boom, ptzzzzzz)

Den hellige fastemåned rama-dama-ding-dong-dang blev skudt igang igår. Hvad dette nøjeagtigt betyder er der mange danskere som ikke helt forstår, og det er ikke underligt da denne tradition ligger fjernt fra danernes livsverden. Her er et koran citat (Gülay Kocbays blog):

” Oh, I som tror, det er jer forskrevet at faste - ligesom det var forskrevet dem før jer, for at I må blive retfærdige - Et bestemt antal dage. Men den af jer, som er syg eller på rejse, (han skal faste) et (ligeså stort) antal andre dage - og for dem, som frivilligt øver en god gerning - det er (endnu) bedre for ham, og at I faster er bedst for jer, som I blot vidste det. Måneden Ramadan er den, I hvilken Quranen blev åbenbaret (som) retledning for menneskeheden og med klare beviser på retledningen og (at den er) den (Bog), der sondrer (mellem sandt og falsk). Derfor skal den, som er vidne til denne måned, faste i den. Men den, som er syg eller på rejse, (skal faste) det (samme) antal af andre dage. Allah ønsker at gøre det let for jer og ønsker ikke at gøre det besværligt for jer, og at I fuldender antallet (af fastedage), og at I lovpriser Allah, fordi Han har retledet jer, og at I må blive taknemmelige” (Quranen 2:183-185)

Forestil jer at i skal læse en hel bog bestående af prosa som det citerede. Herre Jemini! Mere interessant er formaningen om at koranen er en retledning af menneskeheden, altså ikke bare de lokale arabere, men globalt og at skriften sondrer mellem sandt og falsk. Denne sondring er altså knyttet til koranen og ikke mennesket, hvilket vil sige at etik ikke kan eksistere for en tro muslim. Derfor kan islam ikke tolkes og formes af muslimer alt efter for godt befindende, ligesom Jørgen Bæk Simonsen påstår.

Nuvel, ramadanen - der skal fastes fra nymåne til nymåne og dette skal foregå fra solopgang til solnedgang, med deraf følgende udsving i blodsukkerniveauet og antænding af temperamentet. Antallet af trafikulykker i denne ‘hellige’ måned skulle statistisk set være markant stigende. Jeg gætter på at episoder med vold i hjemmet følger samme tendens. Patienter med sukkersyge må have det meget skidt i denne måned, hvorfor tager allah ikke hensyn til dem? Oh jo, de kan da bare foretage fasten på et andet tidspunkt, eller hvordan er det lige det er med sukkersyge…
Ramadan betyder “kraftig hede”, “sveden jord”, eller “fødevaremangel” - hvor islam vinder frem spredes ørkenen og deraf følgende fødevaremangel. Læs evt. “Geographical factors in the Expansion of Islam” af Xavier de Planhol, den er mere nuanceret end mit synspunkt, men den gør opmærksom på at den arabiske islamiske erobring holder sig til områder hvor nomader (bedouiner) og kvægdrift kan komme frem. Når vegetationen er spist af dyrene starter erosionen og ørkenen breder sig. Kast blot et blik på området fra Marokko til Mesopotanien, foruden nildeltaet er det basalt set goldt og sandet til.

Muslimernes uproduktivitet i forhold til resten af verdenen skyldes mange faktorer, men at nedsætte arbejdsevnen i en hel måned hjælper jo ingen vejne. I en global økonomisk konkurrence der foregår hver dag året rundt, vil islam uvægerligt sakke agterud. Det er engang blevet sagt, at et meget religiøst menneske er et meget dårligt meneske. Behøver det også at være en meget dårlig arbejdskraft?

****************Opdatering 15 sep. 16:00******

Jeg skulle da være et skarn om jeg ikke henviste til Hodjas glimrende postering!
Skynd jer at læse den!!!

3 Kommentarer »

 1. Du har helt ret. Her er fakta: http://hodja.wordpress.com/2007/09/12/kronik-ma-man-kritisere-ramadanen/

  Comment by Hodja — September 14, 2007 @ 1:41 pm
 2. Jeg ser i dagens Jyllands-Posten (d. 14.9.) et geni - Gunnar H. Thygesen - der i et læserbrev giver et solidt og enkelt argument for, at Koranens guddommelige oprindelse er højst tvivlsom (hvis nogen skulle være i tvivl):
  “Fasten begynder i daggryet, når man kan skelne en hvid tråd fra en sort, og slutter, når natten falder på.
  En muslimsk inuit i de arktiske områder ville dø, hvis han skulle følge reglen, når ramadanen falder i sommertiden, for da er solen på himlen døgnet rundt. [...]
  Og for den, der tror på en almægtig gud, må dette, at reglen er givet af gud, vel nærmest blive betragtet som blasfemi, idet den afslører, at den tillægges gud af mennesker uvidende om geografiske forhold.”
  Exit Allah!
  Yderligere vises det i læserbrevet, at muslimer ikke betragter reglen som et poetisk billedsprog, men tillægger ordene en “guddommelig” autoritet, idet der citeres fra Abdul Wahid Pedersen i Politiken 16.11.01:
  “Når fasten falder her om vinteren, er påvirkningen minimal. Man når knap at mærke, at man er begyndt, før man skal stoppe igen. Det er helt anderledes i sommermånederne, hvor man kan gå i op til tyve timer uden at få hverken vådt eller tørt.”

  Comment by Boel Tammes — September 14, 2007 @ 7:57 pm
 3. Hej Hodja, tak for dette fremragende link til Helle Lykke Nielsens artikel. Det er læsning der er til at blive klog af!

  Som den kvikke læserbrevsskribent Gunnar H. Thygesen bemærker, så bliver ham allah og hans tilhængere ufrivillig morsomme når religionen skal praktiseres i geografien.

  Comment by Sobieski — September 15, 2007 @ 3:49 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress