Braad Thomsen og pigerne

Diverse — Drokles on September 10, 2007 at 8:03 pm

Fra Fyens Stifttidende

Filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen har meldt sig ud af SF og ind i Enhedslisten. Årsag: SF-formand Villy Søvndals hårde kritik af Asmaa Abdol-Hamid.

- Jeg vil ikke være medlem af et parti, der på nogen måde puster til hetzen mod muslimer, siger Christian Braad Thomsen som begrundelse for sit valg til Dagbladet Information.

I modsætning til kritikerne af Asmaa Abdol-Hamid, der ikke mener, at hun troværdigt har undsagt dødsstraf, så mener Christian Braad Thomsen, at Asmaa Abdol-Hamid er klar i mælet.

- Jeg har nærlæst hendes udtalelser og mener, at hun meget klart har taget afstand fra dødsstraf, siger han.

Asmaa Abdol-Hamids støtte til kampen mod de udenlandske tropper i Irak synes filminstruktøren også er helt i orden.

- Hendes udtalelser om modstandsbevægelser i Irak er fuldstændigt rimelige. Som besættelsesmagt må Danmark acceptere, at mange irakere vil have os ud af landet. Hvis jeg var iraker, havde jeg også bekæmpet de danske styrkers tilstedeværelse.

Endelig mener Christian Braad Thomsen, at påklædning og hilsemåder er en privatsag.

- Jeg ser det at bære tørklæde og ikke trykke mænd i hånden som en særlig form for blufærdighed, jeg har alt mulig respekt for. Min mor, der var en fattig bondekone, tog altid tørklæde på, når hun var uden for husmandsstedet.

At dømme efter fredagens meningsmåling fra Greens er der dog intet, som tyder på, at liste Ø’s nedtur er stoppet. Her står partiet til 1,3 procent af stemmerne og altså ingen mandater i Folketinget.

Det er en mærkelig situation når Willy Søvndal fremstår som fornuftens stemme. Braad Thomsen har altid haft et særegent forhold til kvindekønnet som seksualobjekt og det er måske det, der er så dragende ved islam. Kristian Ditlev Jensen skrev i en kronik i Berlingske Tidende 22/4 2004

Allerede for små 25 år siden lavede han en stærkt kontroversiel film. Cand.psych. Monica Tafdrup Notkin beskriver den således: »Christian Braad Thomsen har i 1980 lavet filmen »Den man elsker«, hvor han undrer sig over, at det ved lov er forbudt at elske (sådan rent korporligt) den, man elsker.

Chr. Braad Thomsens farligste våben, når han argumenterer »intellektuelt«, er en bladløs kniv uden skaft. Det betyder nu ikke, at han er ufarlig i debatten. Den 63-årige filminstruktør har nemlig været lobbyist for pædofili og incest i snart et kvart århundrede.

I filmen fortæller Thomsen , at da hans datter, Rosemaria, var to-tre måneder gammel, havde han en sexuel drøm om hende. Han drømte, at hun græd. For at trøste hende satte Thomsen hende op på hans (sic!) stive pik. Straks faldt hun til ro. Thomsen var bange for, at pikken skulle stikke ud af munden på hende, fordi hun var så lille. Men ellers var der ikke noget underligt i den drøm, fortæller Thomsen . I filmen siger han også, at han synes, at det er vanskeligt at bestemme, hvor grænsen for de erotiske udtryk mellem forældre og børn går.« (Weekendavisen, 11/8 1995).

Selv fremstiller Thomsen sine tanker om filmen og om incest i en brochure, Statens Filmcentral har lavet til »Den man elsker«: »Incestproblematikken, sådan som den lanceres af dags- og ugepressen og af de mere letfærdige grupper inden for kvindebevægelsen, handler altid om de svinske fædre, der forfører deres uskyldige små børn eller eventuelt deres børns legekammerater. Filmens grundsynspunkt er det modsatte, nemlig at incest-driften i første omgang begynder hos børnene og retter sig mod deres forældre.« (Thomsens egne ord fra brochuren).

Jeg må indrømme at jeg synker ret lavt i dette tilfælde, men det er fra en kronik fra Berlingske Tidende, forfatteren er Ditlev Jensen og Braad Thomsen har selv lavet den omstridte film for offentlige midler også kendt, som mine penge. Braad Thomsen er ikke selv pædofil, men hans argumentation, og han har virkelig argumenteret i offentligheden, er en forskruning af mennesket og det er denne forskruning, der gør sig gældene i sagen med Abdol Hamid. Hvad alle ser i Abdol Hamids tørklæde og berøringsangst med det mandlige køn er et kvindesyn, der underordner kvinden og bereder vejen for et kønsapartheid. I Braad Thomsens univers er det blot “…en særlig form for blufærdighed, jeg har alt mulig respekt for.” I den tråd er sex også en ganske uproblematisk størrelse, der kun er bundet til sin kontekst.

8 Kommentarer »

 1. Udmærket. Men apropos, kan du ikke fjerne det modbydelige portræt der “pryder” din ellers så fremragende blog? Jeg må række ud efter brækspanden, hver gang jeg ser det.

  Comment by Thomas — September 12, 2007 @ 12:01 am
 2. Det er også ham Sobieski.

  Comment by Drokles — September 12, 2007 @ 12:55 am
 3. Hej Drokles. Jeg har ikke læst indlægget fra Fyens Stifsttidende - og er ikke enig i Braad Thomsens vurdering af Asmaas udtalelser, som de kommer til udtryk i det citat, du bringer - men jeg har lidt svært ved at se sammenhængen imellem de to citater. Braad Thomsen-citatet fortæller så vidt jeg kan se ikke noget om, at han finder islam dragende, eller om hans holdning til kvindelig seksualitet. Der står, at han respekterer en bestemt form for blufærdighed - hvilket vel ikke er det samme som, at han mener, den bør praktiseres af alle. Jeg respekterer også, at det hos mine forældre er mor, der laver maden, og far, der står for det praktiske minus rengøring, men dermed jo ikke sagt, at jeg ønsker sådan en arbejdsfordeling indført generelt. I al fald kan jeg ikke få Asmaa-indlægget til at hænge sammen med incestproblematikken - medmindre man altså mener, at Braad Thomsens incestdrøm diskvalificerer ham fra at have en værdifuld mening om noget som helst. At “incest-driften i første omgang begynder hos børnene og retter sig mod deres forældre” må Thomsen naturligvis stå til regnskab for at mene - men det er jo, altså, ikke noget, han selv har fundet på. Det er Freud (for drengenes vedkommende) og Jung (for pigernes vedkommende).

  Comment by Lars — September 12, 2007 @ 2:31 pm
 4. Sammenhængen er heller ikke særlig tydelig og forbindelsen er nok motiveret af en del sensationalisme, men der er alligevel en mening bag. Desværre brugte jeg ikke tid nok på den.

  Braad Thomsen’s accept og naturlige tilgang til “virkeligheden” dækker ikke bare over en manglende forståelse af den alvor og derved en afmontering af det farlige. Den ender også med ham selv i en fordelagtig rolle.

  At kvinder gerne vil leve i et kønsapartheid forstyrrer ikke hans dagligdag og at man godt kan have sex med børn, hvis man er lidt forsigtig øger jo bare hans muligheder. Det er for så vidt en gratis omgang for Braad Thomsen, at dele disse rettigheder ud.

  I citatet fra Ditlev Jensen fortælles der ganske rigtigt kun om en drøm, men Braad Thomsen har tidligere været ude i offentligheden og legitimere voksnes sex med børn og i den forbindelse havde han et ualmindeligt uheldigt parløb med pædofilforeningen. Og hans udlægning af Freud og Jung er i sagkundskaben et mildt sagt omstridt emne. Ja han dømmes faktisk ude. Braad Thomsen’s intellektuelle kollaps er således sammenfaldende med hans moralske kollaps, men det er rigtigt at man ikke skal diskvalificere Thomsen’s meninger og det ønsker jeg heller ikke (selv om fristelsen er stor).

  Som jeg sidder her går det mere og mere op for mig hvor ufordøjet denne postering er, men jeg står ved den godt gemte pointe. Senere vil der kommer en længere redegørelse over Braad Thomsens verdensbillede. Det er nemlig et skoleeksempel på 68′ernes ansvarsfri narcisisme.

  Tak for dit respons Lars, man gribes nogle gange i sjusk som selvretfærdigheden brus ruller i ens årer.

  Comment by Drokles — September 12, 2007 @ 5:03 pm
 5. Selv tak. Jeg kender desværre ikke til omstændighederne omkring det uheldige parløb, du nævner; jeg kender kun Braad Thomsen som forfatter til en række glimrende filmbøger med læsninger af psykoanalytisk tilsnit. Bøgerne er, synes jeg, vældig begavede - og i al fald ikke udtryk for intellektuel kollaps. Men hvad han i øvrigt har rodet sig ud i, ved jeg ikke…

  Comment by Lars — September 12, 2007 @ 8:13 pm
 6. Det tror jeg gerne og det er ofte at kulturens folk overvurder sig selv, hvad angår politik. Sandheden er at de er ligeså dumme som alle os andre, men de mangler ydmyghed i forhold til emnet, hvilket til tider gør deres udtalelser tænderskærende pinlige.

  Comment by Drokles — September 12, 2007 @ 9:49 pm
 7. Det passer jo meget godt med Brådden og en religion, der hylder pædofili.

  Comment by Hodja — September 14, 2007 @ 1:50 pm
 8. Hvis nogen skulle være interesseret i, hvad Braad Thomsen faktisk mener om incest og pædofile - i stedet for at videreføre fordomsfulde myter og rygter herom uden nogen form for hold i virkeligheden - så besøg hans hjemmeside: http://braadthomsen.dk, se under debat efter indlægget: Den man elsker !

  Comment by bente — October 1, 2007 @ 2:33 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress