Skal det være koldt?

Diverse — Drokles on April 7, 2012 at 2:49 am

I sne står urt og busk i skjul,
det er så koldt derude,
dog synger der en lille fugl
på kvist ved frosne rude.

Så lifligt håbefuldt beskrev B.S. Ingemann en dansk vinter og fortsatte “Giv tid! giv tid! - den nynner glad - og ryster de små vinger“. Det er Bull Shit, Ingemann, svarede St. St. Blicher to år senere da han mærkede døden krybe ind på ham: “Der er ingen fugl, der synger!” og korrigerede

Det er hvidt herude,
kyndelmisse slår sin knude
overmåde hvas og hård,
hvidt forneden, hvidt foroven,
pudret tykt står træ i skoven
som udi min abildgård.

Hvis man har ressourcer og energi nok er vinteren smuk derude, men for de der skal bo herude er det råkoldt. Og hvis man giver afkald på sin fossile overflod er vinteren kold herude. For Blicher var præcis i sin analogi med vinter og død. Sådan er det også i Mongoliet ifølge Huffington Post

This year, his Central Mongolian home region of Azraga was hit with a “dzud,” a devastatingly harsh winter that killed as much as 40 percent of many families’ livestock. For a nomadic family, the loss of livestock translates into a direct loss of household income. And that’s not even the worst-case scenario –Erdenemunkh had a neighbor who lost all but one of his 80 cows in the unrelenting cold.

Herders distinguish among three different types of dzud. This year’s was considered a “glass dzud,” where the ground froze solid under a thick layer of snow, prohibiting animals from grazing. With temperatures reaching -40 to -60 degrees Fahrenheit throughout January, it was the coldest winter in local memory, and animals both froze and starved to death. Most families in Azraga said this year was even worse for them than the notorious dzud of 2010, in which almost 8 million head of livestock, or 17 percentof the entire country’s animals, died and the government of Mongolia declared disaster status.

The dzud of 2010 forced many nomads to give up herding altogether and move to the city for employment. Two years later, while many in Mongolia continue to recover from the 2010 dzud, the trend of urbanization still continues, and at a rapid rate. Many herders now agree that pasture quality and the harshness of recent winters are so bad that herding has become untenable.

“The pastures of Taragt used to support 170,000 livestock. Now it can only support 80,000,” said Erdene, vice governor of the district of Taragt in Övörkhangai Province. Overgrazing and desertification have depleted the vegetation of the pasture lands, making it difficult for livestock to get the nourishment they need to survive the increasingly harsh winters.

Så skal det være Ingemann eller Blicher?

2 Kommentarer »

 1. Alt for mange er afhængige af at klimaet er mildt i forhold til hvad virkeligheden byder på:
  http://countrystudies.us/mongolia/34.htm
  Befolkningen fordobledes på 25 år, -…government statistics claimed that the population doubled between 1963 and 1988-.
  http://countrystudies.us/mongolia/34.htm

  Comment by Peter Buch — April 7, 2012 @ 6:00 pm
 2. Sidste link skal være http://countrystudies.us/mongolia/37.htm i det kl. 6:00 pm skrevne.

  Comment by Peter Buch — April 7, 2012 @ 7:19 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress