Simon Andersen smadrer Den Hemmelige Krig i Information

Diverse — Drokles on August 17, 2007 at 5:16 am

Det er værd at læse. Fra Information

Af alt det sludder, der står i undersøgelsesrapporten fra Syddansk Universitet, er dét dog det værste: Flere journalister og iagttagere, langt fra kun Nyhedsavisen, har udsat Den Hemmelige Krig for en ekstremt detaljeret granskning og fundet fejl og uhæderlighed. Spin? Ævl. Jeg ved ikke, om jeg kan overbevise læsere af Information, men hør: Den Hemmelige Krig, den måske mest anklagende og eksplosive dokumentar i DRs historie, blev lanceret med en kraft, der udsatte regeringen for det måske største pres i dens levetid. Forsvaret og forsvarets minister mente, at filmen var manipuleret og urimelig, og det gjorde regeringen gældende i offentlig debat.

Er det spin?

Nej, det er debat. Ingen på min avis er ‘ofre for spin’, vi har frit underkastet filmen kritisk granskning og fandt entydigt, at den var dybt uredelig. Jeg mener stadig, at Den Hemmelige Krig er det mest gennemført stykke manipulende ‘journalistik’, jeg nogensinde har set.

(….)

Guldbrandsen påstod, at danske specialstyrker ‘rutinemæssigt’ overleverede fanger til USA, der angiveligt endte på Guantanamo, at 31 fanger overleverede fanger blev udsat for ‘tortur’, at den danske regering vidste, at amerikanerne tæskede alle i deres varetægt, og endelig at der var grundlag for at stille Fogh for en rigsret, fordi han havde løjet for Folketinget. Ikke så lidt.

SDU-rapporten siger, at der ingen dokumentation er for påstanden om, at fanger ‘rutinemæssigt’ blev afleveret, men kun at det skete, som forsvaret har sagt to gange, og nej, ingen fanger endte på Cuba. Påstanden om, at Fogh skulle for en rigsret, var mangelfuldt dokumenteret, ligesom de 31 fanger ikke blev udsat for tortur. Man kan undre sig over, at kommissionen alligevel generelt ‘blåstempler’ filmen, for hvad er tilbage?

Hvad Simon Andersen overser er at der for en film som Den Hemmelige Krig, fordi den har modtaget 1 million kroner i støtte fra filminstituttet, gælder ganske andre krav til dokumentation; nemlig ingen. Omvendt afholder det ikke oppositionen fra at stille krav om undersøgelser og beskyldninger m løgne på baggrund af filmen. Man læner sig altså op ad en films konklusioner, som man samtidig fritager fra krav om saglighed. Hvorfor ikke indføre det i retspraksis og dømme den anklagede på rygter.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress