Nyt håb for naivisterne?

Diverse — Drokles on January 28, 2012 at 10:47 am

Det er efterhånden ved at dæmre at det arabiske forår ikke bliver som håbet, men som frygtet - islam vinder frem. Mange eksperter, politikere og medier stod ekstatiske i kø og bekræftede hinandens drømme, mens skeptiske stemmer blevet hisset ad. Det er den slags kollektiv selvbedrag, som det altid er spndende at studere- Men i stedet for at dvæle ved hvordan det kunne ske kan vi se på hvordan det ser ud til at ske igen. Politiken har under overskriften “Ægyptere gentager ‘Vredens dag’” følgende tekst

Tusinder af egyptiske demonstranter er gået mod Tahrirpladsen i det centrale Kairo for at markere ‘Vredens dag’, der er en af de markante i historien om Det Arabiske Forår.

(…)

Siden præsidenten blev afsat 11. februar, er demonstranterne blevet på Tahrirpladsen for at ytre deres utilfredshed med det militære råd, som har overtaget magten, og som, demonstranterne mener, viderefører Mubaraks autoritære og undertrykkende metoder.

Og selv om Egypten godt nok har holdt sit første frie valg i årtier, hvor Det Muslimske Broderskab fik så godt som hveranden stemme, har landet stadig rod i et dikatur, mener de på gaden.

(…)

I dag råber de tusindvis af egyptere slagord som »ned med det militære råd« og taler om gengældelse for alle de næsten 400 liv, demonstranter har mistet.

Og der konkluderes i den sidste linie

Egypterne vil have militæret fra magten og have styrke til det nyvalgte parlament.

Vi tror dem på deres ord, men så er der noget der alligevel overses i den overordnede fortælling. En demonstrant siger troskyldigt

»Det Muslimske Broderskab taler om frihed og retfærdighed, men ikke om hvordan og hvornår«.

Det bliver i artiklen nævnt at Broderskabet fik næsten hver anden stemme (men ikke at salafisterne, der er endnu ærligere også fik et godt valg). Men det tillægges ingen betydning og med dette citat fremstår Broderskabets succes som en ren reaktion på militærets magtmisbrug. Skeptikere, som jeg ser noget anderledes på den sag. Demonstranten problematiserer nemlig ikke Broderskabets for liberalt sindede ellers ganske foruroligende forståelse af fred og retfærdighed (Hitler ville som bekendt  det samme). Han virker bevidst om dets underforståede betydning men er skuffet over at Broderskabet ikke leverer hvad de lover - endnu. Måske han vil stemme salafisterne næste gang. Måske er det meget at gøre af et enkelt citat, men se billedet som Politiken selv bringer

billede-28

Snorlige rækker af religiøs disciplin, alle mænd. Her burde man forstå Broderskabets og salafisterne gode valg. Nu burde psykologer og sociologer foretage deres feltstudier så vi kan se, hvad der sker inde i hjernerne på selvbedragere og forstå hvoeledes de ægger hinanden. Verkommen til den arabiske forårsillusion 2.0!

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress