En idealist får sine tvivl

Diverse — Drokles on July 7, 2011 at 7:18 am

Miljøforkæmperen Mark Lynas langer i Daily Mail ud efter miljøbevægelsens bagstræberi.

Atomic energy, while far from perfect, is an essential option to combat two looming problems: climate change, caused by man-made carbon emissions, and a growing ‘energy gap’ by which Britain generates far less electricity than it needs, sending fuel bills soaring.

Surprisingly, nuclear power may be more environmentally friendly than many types of renewable energy, such as wind and solar power. Wind turbines can kill birds and bats, while solar power, if employed on a grand scale, will take up a lot of land space.

Also, as much as Greens are enthusiastic about solar electricity, in cloudy countries such as ours it is extremely inefficient and expensive. Nuclear power, on the other hand, is one of the cheapest ways of producing electricity, and it is much safer than many environmentalists would have us believe.

The objection of environmentalists to nuclear power — fears about the dangers of nuclear waste and the cost of decommissioning it — are overblown, which explains why many people don’t like the Greens.

Lynas har tidligere gjort sig bemærket, som en kritisk tænkende aktivist da han stærkt kritiserede FN’s Klimapanels brug af miljøaktivister og organisationer, som forfattere på deres konsensusskabende videnskabelige rapporter. Det kan måske være svært at se det imponerende eller nyhedsværdige i disse stille og logiske betragtninger, men Lynas er kommet fra et sted langt ude. Her er optagelsen, hvor han smasker en kage i hovedet på Bjørn Lomborg.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress