Kampen om kønnet

Diverse — Drokles on April 21, 2011 at 10:20 am

National Review samligner Robert Weissberg angående kulturkampen kontrollen over lærebøger med at indtage hovedstaden. Og selv om han glæder sig over at borgerlige  intellektuelle har vundet lidt indpas i den offentlige debat kan dette ikke regnes for noget mod venstredrejningen af den ene generation efter den anden i de mest påvirkelige år.

To illustrate the power of textbooks to influence culture, consider a bit of research conducted by my friend Steve Goldberg, a now retired CCNY sociologist. His concern was how introductory sociology textbooks recount Margaret Mead’s 1935 description of sex roles among the Tchambuli of New Guinea. To condense a long story, Mead’s description somewhat under-played male dominance, e.g., noting effete male headhunters. But she never argued that sex roles were malleable, and in a 1937 letter to the American Anthropologist, Mead strongly reiterated this point (and did so repeatedly over her distinguished career). Nevertheless, Goldberg checked some forty introductory sociology textbooks 40 years after Mead’s writings and found that over 90 percent claimed that Mead’s research “showed” the malleability of sex roles. Goldberg then wrote a letter to Contemporary Sociology, the book-review journal of the sociology profession, pointing out the textbook misinterpretation of Mead’s research. A decade later, Goldberg again checked textbook interpretations — the error had still not been corrected.

In other words, tens of thousands of college-educated youngsters have now “learned” that sex roles are “socially constructed,” and if challenged, they will correctly say, “I read in my college textbook that it was proven by Margaret Mead’s field research, and my professor spent two class periods telling us how the lack of women engineers results only from gender discrimination.”

Og virkningen er til at tage og føle på. Fra Catholic Family And Human Rights Institute

The 47 Member States of the Council of Europe are close to finalizing a new convention that defines “gender” as a social construct, rather than as a distinction grounded in biology.

According to the new Council of Europe convention on eliminating violence against women, gender “shall mean the socially constructed roles, behaviors, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and men.”

Even though “gender” has appeared in other documents, no binding definition of the word has ever been accepted by Council of Europe members. This draft Convention would be the first international treaty to add a sociological component of gender to the universally understood biological context.

Min pik er noget jeg har lært.

3 Kommentarer »

 1. [...] Monokultur: I National Review samligner Robert Weissberg ang?ende kulturkampen kontrollen over l?reb?ger med at indtage hovedstaden. Og selv om han gl?der sig over at borgerlige intellektuelle har vundet lidt indpas i den offentlige debat kan dette ikke regnes for noget mod venstredrejningen af den ene generation efter den anden i de mest p?virkelige ?r. [...]

 2. Kære Drokles og andre.

  Måske ikke et gensvar på tråden, men en god serie. nogen har måske set den før, men lidt
  god påske dage, når påske øl aftager. : - )
  Per N
  http://www.therightscoop.com/civilization-can-the-west-survive/

  Comment by Per N — April 21, 2011 @ 6:07 pm
 3. Der fandtes vist nok for mange år siden nogle menneskestammer, som pludseligt fandt ud af at disse her kønsroller var nogle konstruktioner, som det nok var værd, at gøre op med.
  Det er imidlertid ikke fra disse grupperinger, at det moderne menneske nedstammer, for de uddøde ret pludseligt.

  Comment by Per Brøns — April 23, 2011 @ 12:39 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress