68 og Dannelsen

68 — Drokles on April 15, 2007 at 10:30 am

Det er sikkert de flestes opfattelse at 68 ødelagde dannelsen og her er en kronik i Berlingske Tidende der mener det samme.

Denne dannelse, grebet bagom til antikken, gik senere sin sejrsgang gennem hele Europa, hvor de demokratiske styreformer var vidnesbyrdet om, at borgerne satte sig på magten. Græsk og latin fik med 1809-reformen i Danmark en hidtil uset styrke. Borgerne dannede sig, og med romantikken blev dette dannelsesideal nationalt. Man var ikke bare jurist eller teolog eller læge, man var del af borgerskabet, man hyldede fælles ideer, man var dannet.

Sådan var det frem til 1968 - mere eller mindre. Indtil en ny omvurdering af alle værdier ramte verden og også Danmark. Nu sad studenterne på Den Frie Lærerskole i Ollerup, og sikkert også mange andre steder, og viftede med Maos »Lille røde«, når der skulle have været geografiundervisning. Man ville tage grundigt afsked med dannelsen, nu skulle arbejderklassen til magten gennem dens deserterede allierede fra borgerskabet.

Da studenterføreren Rudi Dutschke i 1967 talte til demonstranterne foran den amerikanske ambassade i Berlin, greb han en situation. Nogle arbejdere havde pillet flag ned fra et par kraner. Flagene symboliserede støtte til Ho Chi Minh og den røde sag. Dutschke sagde, at de arbejdere, der nu rev flagene ned, havde fået indplantet en falsk bevidsthed, men om ti år ville de samme arbejdere sætte flagene op igen. Flagene blev ikke sat op. Derimod skete der en nedbrydning af den dannelse, som med Oplysningstiden havde dannet den magthavende klasses fælles værdier.

Socialismens æra blev kort og uset blodig. Men én ting opnåede man dog. Den gamle dannelse blev skyllet væk.

Den kan anbefales at læse i sin helhed.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress