Konsensus smadret

Diverse — Drokles on June 3, 2010 at 5:40 am

Der er sket to små, men dog signifikante afgørelser i klimadebatten, den seneste tid. Eller rettere meta-klimadebatten, altså debatten om debatten. Et fremherskende konsensus i medierne og det politiske etablissement har været at der herskede en konsensus blandt forskere om klimaforandringer og årsagen hertil (mennesket) og også fremtidsperspektiverne. Dette hævdede konsensus har utvetydigt peget på CO2, som den drivende faktor for Klimaforandringer, det der indtil varmen begyndte at aftage hed Global Opvarmning, og at stigningen i atmosfærens indhold af CO2 var menneskets afbrænding af fossile brændstoffer. Tvivlere af hele eller dele af den udlægning blev følgeligt karakteriseret som kværulanter, uvidende eller direkte benægtere.

Men skeptikerne, som de oftest selv vil karakteriseres, har som sagt den seneste tid kunnet pege på en mangel af temperaturstigning, fejl i FN’s Klimapanels rapporter og en række pinlige interne mails, der dokumenterer manipuleret forskning og koordineret kamp for at påvirke peer-rewiev processen hos førende videnskabelig magasiner og derigennem har skeptiske synspunkter fået stigende oprejsning og opmærksomhed. Og da den centrale klimaforsker og konsensusrepræsentant Phil Jones i et interview med BBC accepterede at den globale opvarmning var aftaget og at man savnede videnskablige forklaringer på dette mystiske fænomen, der havde snydt samtlige klimamodeller lignede det en indrømmelse af mange års fordrejet debat. Og nu ser vi så to umiddelbart små resultater i debatten om debatten. Fra Watts Up With That

For what is believed to be the first time ever in England, an audience of university undergraduates has decisively rejected the notion that “global warming” is or could become a global crisis. The only previous defeat for climate extremism among an undergraduate audience was at St. Andrew’s University, Scotland, in the spring of 2009, when the climate extremists were defeated by three votes.

Last week, members of the historic Oxford Union Society, the world’s premier debating society, carried the motion “That this House would put economic growth before combating climate change” by 135 votes to 110. The debate was sponsored by the Science and Public Policy Institute, Washington DC.

Serious observers are interpreting this shock result as a sign that students are now impatiently rejecting the relentless extremist propaganda taught under the guise of compulsory environmental-studies classes in British schools, confirming opinion-poll findings that the voters are no longer frightened by “global warming” scare stories, if they ever were.

Fra Finacial Post

Britain’s Royal Society, the UK’s preeminent scientific body, has joined national science bodies in India and France in validating the views of global warming sceptics.

The Royal Society’s decision, which follows a revolt by 43 Fellows of the Royal Society, will see it rewrite its position on climate change in a tacit admission that it and in particular its previous president, Lord May, had been acting more as lobbyists for a cause than as agents for scientific reason. Without canvassing his membership, May had famously stated that “The debate on climate change is over” and that “On one hand, you have the entire scientific community and on the other you have a handful of people, half of them crackpots.”

Following the revolt over the society’s recent history of alarmism and hyperbole, the current president, Lord Rees, by no means a sceptic, has nevertheless decided to take a more balanced view:  ”Climate change is a hugely important issue but the public debate has all too often been clouded by exaggeration and misleading information,” he said. “We aim to provide the public with a clear indication of what is known about the climate system, what we think we know about it and, just as importantly, the aspects we still do not understand very well.”

Det skal holdes sammen med at befolkningerne i stadigt flere lande begynder at tvivle på katastrofeudsigter medierne har refereret, som var det børnelærdom. Stafan Theil skriver i Newsweek

Blame economic worries, another freezing winter, or the cascade of scandals emerging from the world’s leading climate-research body, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). But concern over global warming has cooled down dramatically. In über-green Germany, only 42 percent of citizens worry about global warming now, down from 62 percent in 2006. In Britain, just 26 percent believe climate change is man-made, down from 41 percent as recently as November 2009. And Americans rank global warming dead last in a list of 21 problems that concern them, according to a January Pew poll.

Lidt er der da at varme sig ved.

3 Kommentarer »

 1. Og så er der lige den her ;-)

  http://www.berlingske.dk/klima/stillehavsoeer-overlever-hoejere-vandstand

  Mvh. Vigilius Hafniensis

  Comment by Vigilius Hafniensis — June 3, 2010 @ 4:28 pm
 2. Og samme på engelsk: http://news.yahoo.com/s/afp/20100603/wl_asia_afp/pacificclimatewarmingislands

  Comment by Universalgeni — June 4, 2010 @ 2:43 am
 3. [...] hjernedøde plapperhøns som Connie Hedegaard og Lykke Friis med deres dagsorden som om de flyvske klimateorier stadigvæk holder [...]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress