Bangladesh drukner - næppe

Diverse — Drokles on May 13, 2010 at 3:25 pm

Klimaflygtninge er fremtiden. Eller noget i den stil får vi ofte at vide og et af de helt store fremtidige producenter af sådanne er Bangladesh, der med sit begrænsede og lavtliggende areal allerede nu har svært ved at huse sine mange millioner ekstremt fattige og muslimske indbyggere. Med den globale opvarmning smelter gletcherne og polerne og havene stiger og drukner alle der ikke flyver til Danmark og starter en koranskole. Og dog, måske ikke alligevel ifølge Investors.com

According to the 2007 report, melting glaciers and polar ice would lead to rising sea levels and just a three-foot rise would flood 17% of the low-lying country of Bangladesh by 2050 and create 20 million refugees.

Now comes a study from the Dhaka-based Center for Environment and Geographic Information Services (CEGIS) that says the IPCC forgot to factor in the 1 billion tons of sediment carried by Himalayan rivers such as the Ganges and the Brahmaputra into Bangladesh every year.

CEGIS director Maminul Haque Sarker told AFP that “studies on the effects of climate change in Bangladesh, including those quoted by the IPCC, did not consider the role of sediment in the growth and adjustment process of the country’s coast and rivers to the sea level rise.” Even if sea levels rose according to IPCC predictions, Sarker says, natural sediment deposits would cancel the effect of any rise.

Og det er altså, hvis og så frem i fald den globale opvarmning altså fortsætter, som lovet af FNs Klimapanel.

2 Kommentarer »

  1. Næste alarm er allerede klar, “Global opvarmning truer firben”. Jojo, de kan bare det der:

    http://jp.dk/klima/article2067456.ece

    Comment by Universalgeni — May 14, 2010 @ 1:36 am
  2. Tak Universalgeni. Jeg trængte til et godt grin.

    Comment by Drokles — May 15, 2010 @ 11:35 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress