Vi er imod DET HELE

Diverse, Politik, Ungdomshuset — Sobieski on March 14, 2007 at 2:07 pm

Er venstrefløjens politiske projekt forduftet? Hvad vil de stille op med magten, hvis de får den? Er modkultur i sig selv en kvalitet?

Det sidste spørgsmål er retorisk, for selvfølgelig er det ikke det.

Dennis Nørmark er gæst i ‘Krause på tværs’ i P1 idag d. 14/3 og fortæller om sit feltarbejde som antropolog i det venstreradikale miljø. Her giver han et glimrende indblik i den tankegang som kom til at præge venstrefløjen fra ‘80erne og fremefter, nemlig at mangfoldighed er godt, det alternative er godt, og de marginaliserede er gode - fordi de står i modsætning til noget andet, i de fleste tilfælde samfundet og majoriteten. Problemet er så (og her er jeg meget enig), at de fleste modkulturer ikke kan stille noget alternativ til det bestående. Deres raison d’etre er modsætningen, men hvad så når denne modsætning ophører? Når det man var i opposition forsvinder eller bliver irellevant, er der så nogen substans tilbage? Nej, det er der ikke for modkulturen lever af modsætningen. Et godt eksempel er ungdomshuset som har sin attraktion i at være i konstant konfrontation med alle der ikke er alternative. Skulle det lykkedes at finde et nyt hus til aktivisterne et sted langt fra folk de kan genere, så ville stedet hurtigt miste sin tiltrækningskraft. Lad dem flytte ud på Lars Tyndskids mark, siger jeg!

Langt værre er det med den yderste venstrefløj som vitterligt har indflydelse i folketinget. Her hører vi i samme program Line Barfod svare på spørgsmålet om, hvad venstrefløjen vil gøre med magten, hvis de skulle få den:

Vi vil have magten for at kunne give den fra os igen.

Ja, der er vist ikke noget at sige til, at liste-Ø befinder i området omkring spærregrænsen. Liste-0 havde været en bedre betegnelse.

DR spørger Barfod om hvorfor folk har det indtryk, at Enhedslisten ikke ved hvad de skal stille op med magten.

Det er fordi vi har en anden opfattelse af magt end de fleste.

Ha ha ha ha, sådan illustrerer man på fornemmeste vis at man ikke er egnet til at påtage sig noget som helst ansvar. Som om magten var en sygdom man hurtigst muligt skulle komme af med. At tro at når magten kommer i de ‘helliges’ hænder vil den blive ren og stille alle tilfreds. Hvor naivt!

barfod.jpg

En om’er.

Jeg vil poste et link til udsendelsen når den kommer online.

8 Kommentarer »

 1. vi vil fred, fremskridt, velfærd og forskellighed. Meget simpelt, og et politisk program. Slut prut

  Comment by Allan — March 14, 2007 @ 2:44 pm
 2. Og, må man tilføje, helt tomt. Kære Allan, vi efterlyser substans og ikke mere varm luft.

  Comment by Drokles — March 14, 2007 @ 3:33 pm
 3. Når Allan skrive “vi”, så antager jeg at han mener Enhedslisten (EL).

  Men Allan… hvordan vil I opnå det?

  Fra ELs hjemmeside gives der bud, kort og godt :
  http://www.enhedslisten.dk/detmenervi.asp?ib=0

  Fred, ja det vil alle partier. I følge EL, så ligger det lige for :
  “Besættelsen (red.i Irak) må stoppe og uligheder og verdens store konflikter må løses. Palæstinenserne har ret til deres egen stat. ”

  Fremskridt, Hrmh. ER lidt usikkert hvilke områder Allan tænker på, men da de færreste ønsker tilbageskridt, så kan man vel konkludere at alle partier er For fremskridt. Der er endda et (næsten opløst) parti, der har taget navn efter fremskridt….

  Velfærd, helt sikkert alle partier. ELs bud er : “Vi foreslår, at arbejdsløse ansættes på normale løn- og arbejdsvilkår for at udvide velfærden, der hvor der er behov.”

  Forskellighed. ja også alle partier er for. Og faktisk nogen mere end andre, eks. de liberale partier går ind for at det skal kunne betale sig at arbejde.

  “Slut Prut”. Sidste ord fra Allan? Eller er det en del af det politiske program.

  En site seach på ELs hjemmeside på “prut” gav kun et hit. Det var til flg. vits…
  “I virkeligheden var Tzunamien et Terror angreb, det var nemlig Osama Bin Laden der sad og gemte sig på havets bund, og så slog han en prut.
  Så der kan i bare se hvor stort et røvhul han er.”

  Comment by LMNord — March 14, 2007 @ 3:44 pm
 4. tjah eftersom regeringen ikke ønsker forskellighed, krig, nedskæringer af velfærden og tilbagevenden til de gamle dyder, er der faktisk rimelig meget substans i blot de fire ord.

  Comment by Allan — March 14, 2007 @ 4:39 pm
 5. Fred er godt, krig er slemt. velfærd er godt, nedskæringer er slemme. Fremskridt er godt, tilbageskridt er slemt. forskellighed er godt, enshed er slemt. Det er en parade af positivt betonede ord befriet for virkelighedens komplikationer og derfor ganske tomt.

  Comment by Drokles — March 14, 2007 @ 7:38 pm
 6. Udsendelsen er ikke online på deres site, men den er til gengæld på deres podcast-xml. Jeg har gravet den direkte link ud, og hvis man er frisk på at downloade 86 mb, så brug linken nedenfor:

  http://podcast.dr.dk/P1/krause/2007/krause_070314.mp3

  Comment by MikkelA — March 15, 2007 @ 6:00 am
 7. Jeg kan for så vidt godt forstå, at nogle vil lave en “modkultur”, men hvorfor skal den partout finansieres af det offentlige - altså af den kultur, man er imod?

  Comment by Mikael — March 15, 2007 @ 8:05 am
 8. -> 4.

  Tillykke Allan. Et indlæg på mere end 2 linier. Flot. Og samtidig uden nævneværdig substans. Jvf. post nr.5. Var det den sidste prut fra din side?

  ->5. Helt enig.

  Der var et indlæg fra CEPOS i Nyhedsavisen den anden dag, hvor skribenten med udgangspunkt i Matador spurgte hvem, der havde gjort mest for velfærden. Var det Mads Skjern, “Røde” eller Agnes? Man kan sige at “Røde” var den retfærdige, der kæmpede for det gode, mens Agnes arbejdede for sig selv (og dermed var den onde, onde kapitalist), men derved var med til at skabe baggrunden for den velfærdsstigning, der har muliggjort et velfærdssamfund. Mads Skjern lige så. Populistisk, ja, men skærende enkelt.

  Tilbage står at vi ikke ser velfungerende socialistiske stater, som Enhedslisten ønsker det. Og de der er er præget af topstyring, udemokratiske forhold, fattigdom.

  Comment by LMNord — March 15, 2007 @ 10:56 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress