Musen i klimadebatten

Diverse — Drokles on February 2, 2010 at 6:14 pm

Musen og elefanten gik over en bro og så siger musen: “Ih, hvor vi to dog gungrer!” I min barndom var der en række af disse musen og elefanten vittigheder, men denne kom jeg til at tænke på forleden dag da jeg læste forskellige indlæg om den globale opvarmning. Tydeligvis har musen ingen proportionssans, men den har dog den ganske rigtige teori at dens bevægelse forplanter energi svarende til dens egenvægt til underlaget og at denne energi i nogen udstrækning omsættes i lyd. Derfor antager den naturligvis at den bidrager til den gungrende bro. Fra The Resilient Earth

A new report in Science underscores what many scientists have been saying for years, it’s water vapor, not CO2, that has been driving global temperature changes in recent decades. Stratospheric water vapor concentrations decreased by about 10% after the year 2000, slowing the rate of global surface temperature increase over the past 10 years. It also seems likely that water vapor in the stratosphere increased between 1980 and 2000, causing surface temperatures to warm by an extra 30% during the 1990s. These findings show that stratospheric water vapor represents an important driver of decadal global surface climate change, yet the IPCC crowd continues to focus on CO2.

Og Roy Spencer har kigget IPCCs rapport nærmere efter

What can we learn from the IPCC climate models based upon their ability to reconstruct the global average surface temperature variations during the 20th Century?

While the title of this article suggests I’ve found evidence of natural climate cycles in the IPCC models, it’s actually the temperature variability the models CANNOT explain that ends up being related to known climate cycles. After an empirical adjustment for that unexplained temperature variability, it is shown that the models are producing too much global warming since 1970, the period of most rapid growth in atmospheric carbon dioxide. This suggests that the models are too sensitive, in which case they are forecasting too much future warming, too.

Med den manglende erkendelse af alle klimaets drivkræfter gør man, som musen lige før regning uden vært. Alle mennesker vil dø, hvilket betyder at menneskkeracen er uddød ultimo 2040 - hvis altså man ikke med medregner reproduktion.

1 Kommentar »

  1. water to vapor…

    Your topic Answers 4 You ” Water For Gas was interesting when I found it on Sunday searching for water to vapor…

    Trackback by water to vapor — March 8, 2010 @ 4:11 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress