Nådesløs kritik at Den Hemmelige Krig

Politik, Pressen — Drokles on February 18, 2007 at 7:14 am

I dagens Jyllands-Posten kan man læse en nøje gennemgang af Kasper Guldbrandsens film Den hemmelige Krig. F.eks.

Ingredienserne

“Guldbrandsen bruger en lang række ingredienser filmen igennem, og flere steder hælder han dem alle sammen ned i shakeren og ryster dem rundt, så seeren reelt ikke har en chance for at følge med i, hvad der foregår, især fordi en af ingredienserne er en næsten total ophævelse af tid og sted.”

På paletten af virkemidler er ifølge Erik Valeur bl.a.:

Flag på soldaterskulder - vises igen og igen. Vi ved ikke hvem soldaten er, hvor han befinder sig, eller hvornår. Formålet er at forbinde danske soldater til alt, hvad vi ser.

Fly der lander og letter - formålet er primært at forbinde Kandahar-lejeren, hvor de danske soldater var, til Guantanamo-basen på Cuba, der bruges som symbolet på USA’s overtrædelse af Geneve-konventionerne. Det er et stort problem for Guldbrandsens historie, at ingen af de 34 afghanere, som danske soldater bevisligt tog til fange, endte på Guantanamo.

Og så videre. Men der er også en klip for klip gennemgang af filmen af Erik Valeur. Her lidt fra indledningen.

0:00 - 4:00: Indledning og beslutningen i Folketinget.

EV: “Her bliver Anders Fogh puttet i shakeren. Masser af klip med ham i mørke, rystede, hoppende, kornede billeder. Kameraet farer ind og ud på hans ansigt. Sådan er det jo ikke optaget - det er lavet bagefter. Tre-fire gange ser vi ham bevæge sig væk fra kameraet med ryggen til - signalerer, at han vender ryggen til filmens sandhed.”

1:00:

EV: “Vi ser den første af mange “skyldige bygninger” - en klassisk ingrediens, hvor en mørk bygning tårner sig truende op, her Statsministeriet.

Flere mørke, ekstremt urolige billeder af Anders Fogh, med dyster musik: Vi er i filmens skurkeområde.”

2:10:

Folketinget stemmer om forslaget om at sende danske soldater i krig i Afghanistan.

Formanden spørger, om alle har stemt.

EV: “Her sker noget interessant: Der klippes til zoom på Anders Fogh Rasmussen, som kigger op, han har blanke øjne, fugter læberne - og vi hører ham sukke! Er billederne af Anders Fogh fra den begivenhed? Hører det tydelige suk sammen med det, vi ser på billedet, eller er lyden hentet et andet sted fra? Virkningen: Anders Fogh er i tvivl om beslutningen.”

Det pinlige er alle de mennesker, som Lykketoft og Søvndahl, der har baseret deres kritik af regeringen på netop denne film og har argumenteret vedholdene med, at filmen dokumenterer noget. Her dumper de altså i virkelighedens kursus i praktisk manipulation. Hvis jeg havde været perfid, ville jeg have spurgt, hvilke manipulerende film de herrer ellers vile falde for under andre historiske omstændigheder. Men jeg er ikke perfid.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress