DR’s troværdighed smuldrer

Pressen — Drokles on January 29, 2007 at 12:59 am

Nyhedsavisen:

Nye oplysninger trækker nu tæppet væk under endnu en af de centrale påstande i DR-dokumentaren ‘Den Hemmelige Krig’.

Chris Hogan, tidligere amerikansk forhørsleder i Kandahar-lejren i Afghanistan, siger nu til Nyheds avisen, at der »aldrig – og jeg mener aldrig – foregik tortur eller overgreb.« Han var i lejren fra december 2001 til maj 2002.

»Det skete ikke i Kandahar, jeg har aldrig hørt om det, aldrig set det, og der er, så vidt jeg ved, aldrig rejst en troværdig påstand om, at det skulle være sket. Jeg har tiltro til, at mine kolleger i hæren heller ikke begik overgreb under afhøringer. Nej,« siger Chris Hogan.

Hogan fortæller, at han, og de øvrige forhørsledere var »besatte« af at overholde Geneve-konventionen

»Den var banket ind i hovedet på os – og faktisk var forhørslederne så venlige, netop fordi reglerne blev fulgt,« siger Hogan.

Danmarks Radio forsøger i filmen at føre bevis for, at fanger blev udsat for vold og overgreb i lejren, og at danske soldater afleverede fanger til mishandling.

Ralf Pittelkow  leverer i dagens Jyllands-posten en tiltrængt påmindelse om bevisbyrdens placering.

Det er ikke filmens kritikere, der skal bevise, at den tager fejl. Det er filmen, der skal bevise, at dens meget alvorlige anklager mod regeringen er sande. Det gælder anklagen om, at regeringen burde have vidst, at de afleverede fanger kunne blive udsat for tortur og anklagen om, at regeringen har vildledt Folketinget.

Filmen er langt fra at levere dokumentation for disse påstande. Der er ingen uomgængelige beviser, ingen uimodsagte vidner, ingen ubetvivlelige iagttagelser, som kan bære dens konklusion. Reelt når den ikke længere end til, at alvorlige fejlgreb kan tænkes at være begået. Men den foregiver over for seerne at sige meget mere. Det er et uholdbart grundlag at fremsætte så dramatiske anklager på.

Ved at give grønt lys for filmen og siden hen forsvare den ihærdigt har DR anbragt sig selv i en sårbar position. Hvis man ikke øver selvjustits, øger man risikoen for politisk pres.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress