Messerschmidt med god pointe

Diverse — Drokles on May 20, 2009 at 4:01 am

Morten Messerschmidt havde i gårdsdagens Politiken en kronik med en glimrende beskrivelse af det folkelige og demokratiske problem ved EU

For hvordan kan demokratiet fungere uden offentlighed? Men spørgsmålet vidner også om en ideologisk indelukkethed. Tillad mig derfor denne påstand: Et europæisk samarbejde – hvis lovgivningsprocedure baserer sig på en initiativret fra kommissionen (med 1 dansker), hvorefter EU-parlamentet (med 13 danskere) og ministerrådet (Danmark 1 blandt 27) diskuterer og i minutiøse detaljer pudser reglerne til i et samarbejde med utallige lukkede embedsmandsudvalg – kan aldrig give samme offentlighed og gennemsigtighed som den model, vi kender fra Folketinget, hvor ethvert medlem eller minister kan fremsætte forslag, som efter tre behandlinger bliver lov eller forkastes.

Selve EU-samarbejdet fører således til en amputation af demokratiet. Og det kan nok så mange journalister i Bruxelles, nok så velmenende politikere og nok så mange skønne euro brugt på pr-bureauer ikke rette op på. Det gør ikke, at klagesangen er upassende. Men analysen, der ligger bag, er forkert. EU som konstruktion kan aldrig blive et folkeligt projekt. Først og fremmest fordi EU ikke har et folk; men derimod repræsenterer (mindst) 27 af slagsen. EU har ikke noget fælles sprog, men derimod langt over 20 af slagsen. Fælles medier, fælles debat og fælles demokrati er derfor i bedste fald noget naivt sludder, i værste fald ideologisk blændværk. Der findes kun én måde at sikre åbenheden, offentligheden og demokratiet på. Og det er helt enkelt at anvende de myndigheder, som er åbne, offentlige og demokratiske – nemlig de nationale parlamenter.

Klar tale.

2 Kommentarer »

  1. Han har fuldstændig ret indtil næste kompromis

    Comment by J. E. Vig — June 2, 2009 @ 5:16 pm
  2. Ja indtil næste kompromis for man har kun en ganske begrænset forsyning af kompromisser.

    Comment by Drokles — June 4, 2009 @ 4:45 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress