Guldbrandsen under pres

Diverse — Drokles on December 18, 2006 at 2:15 pm

I søndagens JP beskyldes Kasper Gulbrandsen, manden bag “Den Hemmelige Krig” for at misbruge udtalelser fra afdød embedsmand.

Christoffer Guldbrandsen anklages nu for at krænke en afdød kontorchef i Forsvarsministeriet i sin kontroversielle dokumentarfilm Den hemmelige krig.

Birgitte Juul var kontorchef i Forsvarsministeriets folkeretskontor, indtil hun i sommer døde af leukæmi. I tv-filmen optræder hun alene med et citat, gengivet på skrift på skærmen: Danske styrker har ikke selv fysisk pågrebet personer i Afghanistan.

Udsagnet bliver i filmen brugt i bestræbelsen på at dokumentere, at den danske regering førte Folketinget bag lyset i spørgsmål om de i alt 34 fanger, som danske specialtropper tog i Afghanistan i marts 2002.

Christoffer Guldbrandsen spurgte i eftersommeren 2005 Birgitte Juul, hvordan et svar fra forsvarsminister Søren Gade (V) til Folketinget skulle forstås.

I svaret oplyste Søren Gade, at de danske styrker ikke havde taget krigsfanger i Afghanistan, men i samarbejde med amerikanske styrker havde været med til at tilbageholde 34 personer, som efterfølgende var blevet løsladt.

Birgitte Juul, hvis kontor havde haft ansvaret for at skrive udkastet til ministerens svar, forklarede i første omgang til Guldbrandsen som citeret ovenfor, at de danske styrker ikke selv fysisk havde pågrebet nogen. Ifølge Forsvarsministeriet korrigerede hun umiddelbart efter sin udtalelse, og sagde nu, at danskerne fysisk havde pågrebet 34 personer.

Alligevel brugte Guldbrandsen den forkerte, og umiddelbart efter tilbagekaldte, udtalelse i sin film 15 måneder senere. Både i det nævnte citat og under et interview med Jægerkorpsets tidligere chef Frank Lissner.

I avisens Indblik angribes 5 af filmens påstande og hvert angreb er ledsaget af Guldbrandsens forsvar. Om Birgitte Juul’s svar siger han bl.a.:

Det er ikke korrekt, når Jyllands-Posten fremstiller det, som om Birgitte Juuls oplysninger til os udspringer af en enkelt samtale. Der var tale om en løbende dialog over flere måneder, hvor der på intet tidspunkt var tale om betydningen af besvarelsen til Folketinget. Det er altså urigtigt, når Jyllandsposten anfører at “Birgitte Juul umiddelbart efter kontaktede jounalisterne og korrigerede sin fortolkning”.

Der er ikke meget kød på den film. Om filmens påstande er rigtige ved jeg ikke, men de er ikke dokumenterede og det ligner en licensfinansieret kampagne.

Der er krig i Afghanistan og regeringen skal for en Rigsret fordi nogen har fået et trælår? Den hemmelige krig er vist Guldbrandsens egen, som han fører mod regeringen!

————————-

Uriasposten har en intern mail-debat fra DR!

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress