Den borgerlige presse

Pressen — Drokles on December 16, 2006 at 5:36 pm

Fra JP:

Regeringen og Dansk Folkeparti får kun lidt over 10 procent af stemmerne blandt landets kommende journalister, viser ny undersøgelse.

Hvis de danske journaliststuderende fik lov at bestemme, ville Det Radikale Venstre have mere end en tredjedel af stemmerne og ville kunne lave en flertalsregering sammen med Enhedslisten, skriver Information.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti ville få godt 10 procent af stemmerne. Det er én af konklusionerne i det nordiske forskningsprojekt Hovdabrekka, der udover at undersøge de studerendes politiske observans har forsøgt at kortlægge bl.a. deres famile- og uddannelsesmæssige baggrund.

Det er særligt de nye, akademiske journalistuddannelser på Roskilde Universitetscenter (RUC) og Syddansk Universitet (SDU), der retter mod venstre. Her er der blandt de godt 100 afgivne stemmer i alt blot fem, der har stemt på Venstre og de konservative og slet ingen, der har stemt på Dansk Folkeparti.

Studieleder på Journalistik på SDU, Troels Mylenberg, havde hellere set en anden sammensætning: »Det ville da passe mig bedst, hvis vores journalisters holdninger afspejlede de holdninger, folk i det øvrige samfund har. Men det er jo ikke noget, vi kan rekruttere efter.« siger han til Information.

Han kan godt fornemme, at de journaliststuderende har de samme holdninger: »Der er en manglende diversitet. De er de velstillede, højtuddannede menneskers børn, der vil være journalister.«

Og det afspejler sig også i mange af medierne, mener han: »Jeg synes også, det er tydeligt i de store aviser. Der er mange rødvinstests, og der bliver skrevet meget om det københavnske teaterliv,« siger Troels Mylenberg.

Derimod mener han ikke, at det har nogen stor samfundsmæssig betydning, at journaliststanden er så venstreorienterede:

»Det er jo ikke, fordi Dansk Folkeparti aldrig får deres synspunkter refereret i medierne. Og jeg synes da heller ikke, at medierne er radikale reklamesøjler,« siger han til Information.

Det handler måske ikke bare om at plapre ud med sin mening. Vinkelen på en historie er også ganske afgørende. For eksempel er det normalt at omtale muhammed-krisen, som om det er noget muhammed-tegnerne har skabt. Ligesom valget af hvad der er en historie er væsentligt.

Nyhedsavisens chefredaktør, Davis Trads [..] mener, at undersøgelsens resultat ligefrem kan tolkes som noget positivt:
»Der er ikke noget at være bekymret over. Journaliststuderende må jo mene, hvad de vil, og det ville være uhørt, hvis man prøvede at indrette en avisredaktion efter, hvad folk stemmer. Tværtimod tolker jeg det sådan, at der blandt de unge journaliststuderende findes mennesker, der har idealer, og har fantasi til at se på samfundsændringer, der er meget større, end dem Socialdemokraterne og Venstre kan finde på

Det er Troels Mylenberg fra SDU enig i:

»Tendensen afspejler ikke nødvendigvis kun et højre-venste-forhold. Det kan lige så godt være fordi, de unge journalister er meget kritiske. Der er i hvert fald en tendens til, at de journaliststuderende stemmer på antiautoritære partier og samtidig fravælger de partier, der kunne ligne systembevarer,« siger han til Information.

Hvorfor er det idealistisk og fantasifuldt at være til venstre for midten? Og hvorfor er man kritisk hvis man stemmer til venstre for midten. At være kritisk er ikke det samme som at være kritiserende. Og hvornår er De Radikale blevet et antiautoritært parti? Partiet priser sig selv for at bevare balancen mellem højre og venstre, så udvikling ikke løber i nogen retning der kan true systemets bevarelse.

Mon ikke deres “analyse” havde taget sig noget anderledes ud, hvis de unge journalister havde stemt omvendt?

1 Kommentar »

  1. [...] Uriasposten har fulgt slagets gang gennem TV2-News og han dumper nyhedsstationens dækning. Han mener at den er tendentiøs og præget af en venstredrejet sympati. Noget der udmærket kan være belæg for. Her kl. 2:00 er stemningen dog vendt noget idet TV2-News vox-pop har folk der har tabt den rest af sympati for Ungdomshuset og påpeger “de unges” hykleri. [...]

    Pingback by Monokultur » Nørrebro — December 17, 2006 @ 3:11 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress