Thorsens menneskesyn

Kunst og kultur, Multikultur, islam — Drokles on February 16, 2009 at 3:39 pm

Det er en trivialitet at bemærke at ytringsfriheden giver plads til det spontane og det legende. Men det minder os om at de kreative og kunstneriske har derfor trange kår i krænkelseskulturer for det spontane kan sagtens være stødende. Fra Sappho

Mens aviserne de seneste uger er flydt over med artikler om Salman Rushdie i anledning af, at det i disse dage er tyve år siden, at det iranske præstestyre nedkaldte en fatwa over forfatteren, er en næsten identisk historie, der udspillede sig i Danmark nogle få uger senere, gået i historiens glemmebog.

De fleste kender historien om Jens Jørgen Thorsens Jesus-film og hans maleri på Birkerød Station af frelseren med erektion, men kun få har hørt om en dramatisk episode, der udspillede sig på Holstebro Gymnasium i marts 1989 og som mundede ud i overfald, bombetrusler og en fatwa fra tyrkiske islamister.

Afdøde Jens Jørgen Thorsen besad en gudbenådet evne til at provokere og igennem en periode på næsten 50 år, lykkedes det igen og igen Thorsen at lægge sig ud med allehånde religiøse autoriteter.

I foråret 1989 var det imidlertid ved at gå helt galt, da Jens Jørgen Thorsen kastede sig over islamiske dogmer.

(…)

“Mal nogle røde køer,” råber en af eleverne.

Thorsen griber penslen og maler en ko.

“Den ko kan være Khomeini,” siger Thorsen og fortsætter:

“Når Khomeini er der, skal Muhammed også være her.”

Efter Muhammed følger afbildninger af Jesus og Buddha, inden Thorsen beslutter at male Gud.

“Over det hele svæver Gud. Gud må jo ifølge den moderne videnskab nærmest være en snotklat,” forklarer Thorsen og klasker den gelemasse, der sidder på malerspandens låg op på lærredet, og maler Gud som en sol med et ansigt i.

Tolerence udvises ikke af den, der ytrer, men af den, der lytter. Islam er en maskine, der knuser alt liv. Herlige mennesker med skaberkraft, som Thorsen skal man værne om. Verden har brug for tryllekunstnere, som Buster vist fik formanet.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress