Uffe Elbæk løser civilisationernes sammenstød

Diverse — Drokles on January 20, 2015 at 7:41 pm

Og alle andre konflikter, som man kan læse i Politiken ansporet af massakren på Charlie Hebdo

Hvordan pokker kommer man dog ned igen, når konflikten først er kørt op. Her er er et bud:

Første trin: Accept af uenighed. De involverede parter i konflikten er enige om, at de er uenige. De aftaler tid, sted og regler for den videre samtale.

Andet trin: Tre skridt tilbage. Enighed om, at man vil forsøge at løse konflikten, træde tre skridt tilbage og se selvkritisk på egne bevæggrunde.

Tredje trin: Alle får taletid. Der bliver skabt tid og rum til, at alle fremlægger deres standpunkter og deres historie.

Fjerde trin: Forståelse af problemets kompleksitet. I fællesskab finder man ned til de underliggende behov, interesser og problemer bag den konkrete konflikt.

Femte trin: Løsningsscenarier undersøges. I fællesskab udarbejder man mange forskellige løsningsscenarier og handlemuligheder. Parterne enes om at vælge nogle, som undersøges yderligere.

Sjette trin: Accept af handlingsplan. Det undersøges, om alle er tilfredse med de valgte muligheder, og man indgår helt præcise aftaler. En handlingsplan formuleres, accepteres og sættes i værk.

Hvis bare nogen havde tænkt på det. Jeg havde engang en geografilærer, der løste Golfkrisen (Den med Q8 inden den blev til en krig) på stort set samme måde. Han var selvfølgelig venstredrejet og havde derfor en høj stjerne hos os, der forbandt det venstredrejede med en højere bevidsthed/intellektuelt niveau/sandhed. Hans agtelse blandt os kollapsede på de minutter for aldrig at komme sig igen og vi så ham nu kun som en fordrukken gammel selvindbildsk nar. Oplevelsen blev for flere af os til en metafor for venstrefløjens løgnagtige verdensbillede og en vigtig nøgle til at komme videre. Jeg skylder ham således en stor tak

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress