Klar logik, men ingen relevans

Diverse — Drokles on March 24, 2008 at 3:20 pm

Egon Clausen kan ikke lide kanontænkningen og skriver i Søndags Politiken at

Kanon er et raffineret sorteringsmiddel, der giver et skær af velopdragen dannelse til en infam proces, der skiller de rigtige fra de forkerte.

(…)

Kanon er et ord, der er gennemvædet med blod. Knap havde man således vedtaget den første kristne kanon, før kætterbålene begyndte at flamme. Siden er millioner af vantro, frafaldne, afvigere, dissidenter og protestanter fulgt efter. Vandringen til retterstedet blev altid begrundet med velformulerede forklaringer om betydningen af at bevare troens enhed og renhed. Sådan var det dengang, og sådan er det såmænd også i vore dage.

Selv om han i sit indlæg indrømmer at der næppe kommer til at flyde blod fra regeringens kanonprojekter, står han ved sin analogi om det totalitære. Men jeg kan måske være ham behjælpelig med et bedre eksempel på en renhedstankere hvorfra der ikke bare altid har flydt blod, men hvor der såmænd også flyder blod fra idag.

islam_prayer.jpg

1 Kommentar »

  1. “Kanon. Instrument til berigtigelse af statsgrænser.” Ambrose Bierce. Nuvel, i dette citat taler han om ‘Kanon’ med ild i enden og med tjubang. Med lidt god vilje kan det dog bruges.
    Hvis en kulturkanon anvendes på denne måde er det da så galt? Hvad galt er der i at passe på sin kulturarv, grænser, og være stolt af det, når man kan betragte hvilken succes den har medført i velstand og fri tænkning også selvom der har været mindre heldige episoder gennem århundrederne.

    Comment by J. Olsen — March 24, 2008 @ 6:59 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress