Danskerne er alligevel ikke indadskuende

Diverse — Drokles on December 22, 2007 at 6:46 am

Danskernes mentalitet er oftet blevet beskrevet som en firelænget gård, hvor alle vinduer vender indad. En ny undersøgelse viser det stik modsatte. Fra Jyllands-Posten

EU’s statistiske kontor, Eurobarometret, konkluderer i en undersøgelse, at Danmark har den mest kosmopolitiske befolkningsgruppe i Europa.

Konklusionen bygger på to ting. For det første har danskerne en meget positiv holdning til, at unge mødes på tværs af kulturer. For det andet mener de fleste danskere, at ungdommen ikke skal lade sig binde af traditioner. Tilsammen gør det danskerne til europamestre i at være verdensborgere.

(…)

»Danskerne synes, at traditioner er fine og rare, når det er jul. Men det er ikke den slags traditioner, som vi snakker om i denne undersøgelse. En ting er at holde jul, noget andet er at gøre som sine forældre på grund af religion, eller fordi der er tradition for det i familien. Vi er et topindividualiseret samfund,« siger Rune Stubager, adjunkt ved Aarhus Universitet og forsker i danskernes værdipolitiske holdninger.

Måske er det derfor at tonen i debatten er lidt friere. Vi er os selv og ingen skal bestemme hvad vi skal mene og hvordan vi skal sige det og vi har ikke megen forståelse for den bagstræberiskhed der kommer massende ind over grænsen.

Men hvad der kunne ligne et kulturelt særkende har jo en mere strukturel forklaring

Nogle vil undre sig over, at Danmark er så højt placeret, når det kommer til at være åben over for andre kulturer. Rune Stubager forklarer det med det høje uddannelsesniveau. Han tvivler dog på, at Danmark er så markant bedre end andre europæiske lande, som det fremgår af undersøgelsen.

»De konkrete tal kan man diskutere, for vi ved ikke, hvordan de spørgsmål er stillet på dansk. Men den generelle tendens er der ingen tvivl om: Danskerne er ikke så skeptiske over for indvandring som syd- og østeuropæerne. Danmark hører faktisk til i den mest positive afdeling i Europa,« siger han.

Uddannelse, det er derfor. Dansker er altså bedre uddannede end de andre, men det kommer stadig ud på et. Det er stadig os der mener at uddannelse er vigtig og ikke de andre.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress