Obama: idiot eller genial?

Arabiske forår, Obama, Politik, USA, islam, venstrefløjen — Drokles on September 5, 2013 at 3:21 am

Ezra Klein skriver om Obamas  på Washington Post’s Wonkblog (min fremhævning)

Boxed in by red-line rhetoric and the Sunday show warriors, the Obama administration needed to somehow mobilize the opposition to war in Syria. It did that by “fumbling” the roll-out terribly.

The arguments were lengthy and unclear. The White House expressly admitted that their strikes wouldn’t save Syrian lives or topple Assad or making anything better in any way, and they were instead asking Americans to bomb Syria in order to enforce abstract international norms of warfare. It would be the first military action in American history that wasn’t meant to save lives or win a war but to slightly change the mix of arms a dictator was using to slaughter his population.

All this was helpful in creating opposition. But then Obama turned on a dime and decided to go to Congress at the last minute, making his administration look indecisive and fearful of shouldering the blame for this unpopular intervention, putting the decision in the hands of a body famous for being unable to make decisions, giving the argument for strikes more time to lose support, and giving an American public that opposes intervention in Syria more time and venues to be heard.

And then, after all that, Obama goes to Congress with an absurdly broad force authorization — so broad that it doesn’t specify when it ends, or even really limit which countries can be hit. The force authorization offended even Obama’s allies in Congress, left many questioning his motives, and has now been thrown out by the Senate. Members of Congress and their aides I’ve spoken to remain shocked that Obama chose to come to Congress and then handed them that document.

And on Tuesday, of course, Secretary of State John Kerry stepped before the Senate and, asked, to forswear ground troops, said, “I don’t want to take off the table an option that might or might not be on the table.” He later walked the comments back as “a hypothetical,” but they led the nightly news, and pushed the possibility of escalation further into the discussion.

The Obama administration’s strategy to cool the country on this war without expressly backing away from the president’s red lines has been brilliant, Hill aides say (just look at the polls showing overwhelming opposition!). If they are going to go to war, their efforts to goad Congress into writing a punitively narrow authorization of force that sharply limits any potential for escalation have worked beautifully.

David Trads er derimod af den opfattelse at Obamas latterlige håndtering af sin egen røde streg ikke er et resultat af en pinlig og inkonsistent udenrigspolitik uden indsigt i den virkelige verden, men tværtimod en genial plan, der skal få Assad fra magten

Den reelle årsag til, at Obama i weekenden pludselig tøvede med at angribe Syrien, er, at han alene ved at true med et forestående angreb fik etableret en reel dialog med den russiske præsident Putin. Bag de allermest hermetisk lukkede døre foregår der, spekulerer jeg på, i disse døgn forhandlinger mellem USA og Rusland på et meget højt plan om, hvordan man kan løse det syriske problem på en måde, hvor ingen taber ret meget ansigt.

En løsning kunne være, at Putin giver Bashar al-Assad asyl i Rusland; at Obama lover at undlade at angribe Syrien; og at det internationale samfund lover at lade være med at forsøge at retsforfølge den syriske leder.

En anden løsning kunne være, at Putin allerede i weekenden signalerede - præcist som han nu gør i nedenstående Reuters-telegram - at han måske godt kan gå med til et Syrien-angreb, hvis det ellers lykkes at dokumentere bedre end nu, at Assad faktisk beordrede giftgasangrebet.

Hvem havde set den komme? Der findes ikke megen kritik af Obama og hans inkompetence. Mange af de, der buser på for at få Obama til at gå enegang aogbombe et eller andet i et eller andet omfang var de samme der talte om FN spor og ulovlige krige under Bush, der blev kritiseret for at samle en koalition af mere end 40 lande, hvoraf flere var ganske civiliserede.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress