Godhedsindustrien mobiliserer

Diverse — Drokles on November 7, 2007 at 5:06 am

Fra Berlingske Tidende

Flere andre lande lader asylansøgere bo og arbejde uden for asylcentrene, og det har ikke haft betydning for flygtningestrømmene.

Det fastslår både FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og det Europæiske Flygtningeråd (ECRE), der overvåger og sammenligner behandlingen af flygtninge i de europæiske lande.

Regeringen har advaret imod, at Socialdemokraternes og de Radikales fælles udspil til en ny asylpolitik vil gøre Danmark til en flygtningemagnet.

S og R vil gøre det valgfrit for asylansøgere, om de vil bosætte sig i asylcentre, mens de venter på svar, og i modsætning til mange andre lande gælder tilbuddet også afviste asylansøgere. Men der er intet, der indikerer, at det vil føre til et større pres på grænserne, lyder det fra UNHCRs nordiske talskvinde i Stockholm, Hanne Mathisen.

»I Finland har man nogenlunde samme regler, og de har jo ikke oplevet en stor tilstrømning. Det, der påvirker asylstrømmene, er hvor mange, der rent faktisk får flygtningebeskyttelse, og hvilke rettigheder man har i forhold til f.eks. familiesammenføring,« siger hun.

Det varer vel ikke længe førend Hanne Mathisen melder sig ind i Ny Alliance, men heldigvis er der også eksperter, der ikke arbejder for politiske organisationer.

Herhjemme er professor ved Aarhus Universitet og ekspert i immigration, Peter Nannestad, dog ikke helt enig i den vurdering. Han mener, at asylstrømmene er ekstremt følsomme over for ændringer i lovgivningen.

»Det har blandt andet vist sig, at stramninger i politikken i Danmark har haft omgående effekter, og et andet eksempel er Tyskland, der længe var en flygtningemagnet, selvom Tyskland faktisk ikke anerkendte ret mange asylansøgninger. Grunden var, at det tyske retssystem gjorde, at det kunne tage op til ti år, før der faldt en endelig afgørelse, så folk kunne blive der relativt længe,« siger Peter Nannestad, der vurderer, at SR-forslaget vil betyde øget tilstrømning, hvis det gennemføres.

»Det er klart, at hvis man kan trække sagen i langdrag, samtidig med at børnene kan gå i skole, og man måske endda kan få arbejde, så ved de, at det i praksis vil være sværere at sende dem ud.«

Uanset hvem der måtte have ret skal forsigtighedsprincippet gælde.

0 Kommentarer »

Ingen kommentarer endnu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentér indlægget...

Monokultur kører på WordPress